Zöld lencse

A lencse fajták sokszínűségével hazánkban csak az utóbbi években ismerkedünk, ezek egyike a zöld lencse is. A lencse az egyik legrégebben ismert növényünk, már az ősember is termesztette. Jóval értékesebb a fehérje tartalma, mint a babnak vagy a borsónak és még könnyebben is emészthető, mint ez előbbiek. Számos vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, mely a szervezet számára igazán jótékony. Ennek ellenére szinte sok háztartásban csak a szilveszteri lencse ismert, mivel nem túl népszerű, így fogyasztása évközben nem számottevő. Pedig rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető. Érdemes lenne bevenni a mindennapi étkezéseink közé.

Zöld lencse

Bár jellemzően a barna lencsét ismerjük hazánkban és egész Európában is, számos lencse fajta ismert és termesztett. A zöld lencse hazánkban kevésbé ismert, de ugyanúgy elérhető, mint a vörös- vagy egyéb színes lencse fajták. Készíthető belőle – akárcsak a barna társából – leves, főzelék, saláta, fasírt vagy köret egyaránt.

A zöld lencse – vagy Puy lencse – színe a zötétzöldtől egészen barnászöldig változhat. A Puy nevet a francia Le Puy völgyről kapta, ahol több mint 2000 éve termesztik. A barna lencsénél kisebb és gömbölyűbb szemű, nem olyan lapos. Íze aromásabb, erőteljesebb, a héja viszont vékonyabb, így nem szükséges áztatni, mivel anélkül is hamar – szétfővés nélkül – megfő. A főzés során viszont elveszíti a színét, ugyanolyan barnás lesz, mint az ismert fajta. Kiváló fűszere a friss kakukkfű.

Mivel a barnánál kevesebb a keményítő tartalma is, így könnyebben emészthető. Ezen kívül a színét adó pigment, mely keveredik a sárgás héjjal és adja a különleges zöldes színét, segíti a vérerek erősödését is. 

Zöld lencse hatása

A zöld lencse – mint egyéb színű társai is – rendkívül gazdag vitaminokban. Többek között A-, B1-, B6-, B9-, B11 és E-vitaminokat tartalmaz. Ezen kívül számos nyomelemet is. Főleg magnéziumban gazdag, de magas a vas, cink, kálium, kalcium és foszfor tartalma is.

Ezen kívül tartalmaz fontos bioaktív anyagokat is, többek között szaponint, flavonoidot és fenolsavat is.

Magas a fehérje tartalma is. A lencse – az összes hüvelyes közül ugyanis – a legnagyobb részben tartalmaz fehérjét.

Tudtad? A lencsében másfélszer több a fehérje, mint például a marhahúsban. A növényi eredetű fehérje pedig könnyebben emészthető, mint az állati eredetű.

Jótékony hatásai a szervezetre:

  • magas magnéziumtartalma miatt segít a szív- és idegrendszer megfelelő működésében
  • a folsav tartalmának köszönhetően a várandósság alatt is komoly szerepe van, hiszen támogatja a magzat fejlődését
  • magas antioxidáns tartalma miatt immunerősítő és az öregedési folyamatokat is csökkenti a szabadgyök megkötő képessége révén
  • a szaponin és flavonoidok csökkentik bizonyos rák betegségek kialakulásának a kockázatát és a koleszterinszint csökkentésében is szerepet játszanak
  • magas rosttartalma miatt jótékonyan hat az emésztésre
  • mivel pedig vékony a héja könnyebben emészthető, és kevésbé puffaszt

Már babáknak is a hozzátáplálástól kezdve viszonylag hamar adható.  Magas rost tartalma ugyanis segíti az emésztésüket.

Zöld lencse felhasználása

Ez a fajta is felhasználható levesek, főzelékek, saláták, egytálételek készítéséhez egyaránt. Érdekessége, hogy már a legelején adhatunk a főzővizéhez sót a többi lencse fajtával ellentétben. Azoknál ugyanis a sózás meghosszabbítja a főzési időt. Mivel pedig enyhén borsos az ízvilága főtt állapotában, így nem szükséges borssal fűszerezni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom