Vörös lencseleves

A vörös lencseleves egy kevésbé ismert lencsés étel, de aki megkóstolja nem fog csalódni. Rendkívül egyszerűen elkészíthető – hiszen a vörös lencse nem igényel hosszú áztatási időt – és igazán különleges ízvilágú, melyet a paradicsomlének is köszönhet. Érdemes a lencsét nemcsak a szilveszteri időszakban fogyasztani, mivel nagyon egészséges. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért.Ráadásul nem egy drága alapanyag, amihez egész évben könnyedén hozzájuthatunk.  

Fűszeres vörös lencseleves recept

Hozzávalók:

Előkészületek: A lencsét alaposan mossuk meg és 10 percre áztassuk forró vízbe.

A vörös lencseleves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a zöldségeket szintén.
  2. Majd az olajat forrósítsuk fel és pároljuk rajta üvegesre a hagymát.
  3. Adjuk hozzá az apróra kockázott zöldségeket is és pirítsuk azokkal is együtt.
  4. Ezután a lecsepegtetett vörös lencsét is adjuk a zöldségekhez és szórjuk meg a pirospaprikával.
  5. Adjuk hozzá a paradicsomlevet és a másfél liternyi vizet is és tegyünk bele egy babérlevelet.
  6. Közepes lángon főzzük 15-20 percig, amíg minden megpuhul benne.
  7. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, kevés citromlével.

A babérleveleket vegyük ki belőle és még melegen tálaljuk. Készíthetjük krémlevesként is, akkor a megfőtt zöldségeket hagyni kell kicsit hűlni és össze kell pürésíteni, majd ezt követően fűszerezni. Egyszerűen önmagában vagy frissen sült kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

Lencseleves a szerájból – török vöröslencse-krémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez