Tartalomjegyzék
A vörös lencseleves egy kevésbé ismert lencsés étel, de aki megkóstolja nem fog csalódni. Rendkívül egyszerűen elkészíthető – hiszen a vörös lencse nem igényel hosszú áztatási időt – és igazán különleges ízvilágú, melyet a paradicsomlének is köszönhet. Érdemes a lencsét nemcsak a szilveszteri időszakban fogyasztani, mivel nagyon egészséges. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért.Ráadásul nem egy drága alapanyag, amihez egész évben könnyedén hozzájuthatunk.
Fűszeres vörös lencseleves recept
Hozzávalók:
- 25 dkg vörös lencse
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db fehérrépa
- 2 db sárgarépa
- 1 szelet zeller
- 1 karika karalábé
- 2 dl paradicsomlé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1,5 l víz
- 1 db babérlevél
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- fűszerpaprika – ízlés szerint
- frissen facsart citrom leve egy kevés– ízlés szerint (elhagyható)
Előkészületek: A lencsét alaposan mossuk meg és 10 percre áztassuk forró vízbe.
A vörös lencseleves elkészítése lépésről – lépésre:
- A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a zöldségeket szintén.
- Majd az olajat forrósítsuk fel és pároljuk rajta üvegesre a hagymát.
- Adjuk hozzá az apróra kockázott zöldségeket is és pirítsuk azokkal is együtt.
- Ezután a lecsepegtetett vörös lencsét is adjuk a zöldségekhez és szórjuk meg a pirospaprikával.
- Adjuk hozzá a paradicsomlevet és a másfél liternyi vizet is és tegyünk bele egy babérlevelet.
- Közepes lángon főzzük 15-20 percig, amíg minden megpuhul benne.
- Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, kevés citromlével.
A babérleveleket vegyük ki belőle és még melegen tálaljuk. Készíthetjük krémlevesként is, akkor a megfőtt zöldségeket hagyni kell kicsit hűlni és össze kell pürésíteni, majd ezt követően fűszerezni. Egyszerűen önmagában vagy frissen sült kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
Lencseleves a szerájból – török vöröslencse-krémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez