Tartalomjegyzék
A lencse fajták sokszínűségével hazánkban csak az utóbbi években ismerkedünk, ezek egyike a vörös lencse is. Ez a fajta a Földközi-tenger környékéről és a Közel-Keletről származik. Rendkívül egészséges és mivel nagyon gazdag szénhidrátban és fehérjében is, így a vegetáriánus konyha egyik alap élelmiszere. A lencse az egyik legrégebben ismert növényünk, mely a hüvelyesek rendjébe és a pillangósvirágúak családjába tartozik. Már az ősember is termesztette ezt az egynyári növényt.Bár hazánkban elsősorban – akárcsak egész Európában – elsősorban a barna lencse ismert, azonban az utóbbi években egyre több helyen – és már nemcsak bioboltokban – kapható a lencse fajták számos változata.
A lencse – mely rokon nemzetségei a csicseriborsó és a borsóféléknek is – rendkívül egészséges régi kultúrnövény, mely korabeli leletek szerint már a vaskorban ismert volt. Fehérje tartalma jóval magasabb, mint a babnak vagy a borsónak. Érdekesség, de még a marhahúsnál is több –egészen pontosan másfélszer annyi – fehérjét tartalmaz. Ráadásul a növényi fehérje könnyebben emészthető, mint az állati eredetű.
Vörös lencse
A vörös lencse vitamin- és ásványi anyag tartalomban is rendkívül gazdag. Ráadásul magas a rosttartalma is (bár nem annyira, mint a barna lencsének). A B-vitamin csoport számos tagja megtalálható benne, mindezek mellett pedig gazdag kalciumban, foszforban, magnéziumban, cinkben, káliumban, vasban, folsavban, sőt még omega-6 zsírsavban is.
Hatása a szervezetre:
- rendkívül jó hatással van az emésztésre, ugyanis a magas rost és keményítő tartalmának köszönhetően hozzájárul a salaktalanítási folyamatokhoz
- segíti az emésztést, a bélrendszer egészséges működését azáltal, hogy elősegíti a szervezet számára hasznos baktériumok elszaporodását az emésztőrendszerben
- immunerősítő
- segít az izmok építésében is
- folsav tartalma miatt ajánlott a várandósság alatti fogyasztása, mivel az jótékonyan hat a magzat fejlődésére
- kevésbé puffaszt, mert lehántolják a nehezen emészthető, puffadást okozó külső héját
A folsav bevitele a szervezet számára nemcsak várandósság alatt fontos, ugyanis javítja a tápanyagok és a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is.
A vörös lencse felhasználási módjai
Ez a fajta lencse nagyon apró szemű, élénk narancsos színű, mely színét a főzés során elveszti. Hántoláskor megfosztják a nehezen emészthető héjától, így ugyan kevesebb lesz a rost tartalma – mint az egyéb társainak – de előáztatás nélkül is nagyon gyorsan megfőzhető. Nagyjából annyi idő alatt elkészül, mint a fehér rizs, de magasabb a rost- és tápanyagtartalma, viszont a glikémiás indexe jóval alacsonyabb.
Érdemes levesnek, főzeléknek, salátában fogyasztani. Az indiai konyha egyik fő alapanyaga. Készíthetünk belőle szendvicskrémet, de rizzsel keverve önálló fogásként is megállja a helyét. Akár a darált húst is helyettesíthetjük vele.
Megfelelő ételkombinációban, akár fogyasztó hatása is érvényesül.
Érdemes ezért zellerrel keverni – ami elősegíti a méregtelenítési és béltisztítási folyamatokat – vagy fokhagymát, sárgarépát adni hozzá, melyek szintén hatékony emésztés serkentők. Ugyanakkor kalória tartalmuk meglehetősen alacsony.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez