Vörös lencse hatása

A vörös lencse hatása igazán széleskörű, ezért is érdemes rendszeresen fogyasztani. De nemcsak a vörös- hanem egyéb lencse fajtákat is, mivel rendkívül jótékonyan hatnak a szervezet számára. A lencse az egyik legrégebben ismert kultúrnövényünk, már az ősember is ismerte és termesztette. Bár hazánkban – ahogy Európa szerte is – leginkább a barna lencse ismert és terjedt el, számos egyéb fajtája létezik. Ez a sokszínűsége főleg az indiai konyhában szembeötlő, de itthon is egyre több fajtájával találkozhatunk és már nemcsak a keleti alapanyagokat kínáló üzletekben vagy bioboltokban. Néhány évvel vagy évtizeddel ezelőtt szinte csak a vegán vagy vegetáriánus étkezést követők körében volt ismert, mára azonban számos háziasszony kísérletezik a különböző színű lencsék feldolgozásával is, nem eredménytelenül. Hiszen ezek a fajták sokszínűségükkel számos különleges étel alapjául

Vörös lencse hatása

A vörös lencse vitamin- és ásványi anyag tartalomban is rendkívül gazdag. Többek között A-, B1-, B6-, B9-, B11 és E-vitaminokat tartalmaz. Ezen kívül számos nyomelemet is. Főleg a kalcium, foszfor, magnézium, cink, kálium, vas, folsav található meg benne nagyobb mennyiségben, de tartalmaz omega-6 zsírsavat is.

Ráadásul sok benne a víz és szintén magas a rosttartalma is. Bár mivel ezt a fajtát hántoláskor a külső – nehezen emészthető – héjától megfosztják, így kevesebb marad a rost benne, mint például a barna lencse esetében. Azonban könnyebben emészthető, és előáztatás nélkül is nagyon gyorsan – már 20-25 perc alatt – megfő.

Továbbá izoflavonokat is tartalmaz, mely rendkívül jótékony a változókorban lévő nők hormonháztartására és egyes kutatások szerint akár a mellrák elkerülésében is szerepük lehet.

Vörös lencse hatása a szervezetre:

  • rendkívül jó hatással van az emésztésre, ugyanis magas rost tartalmának köszönhetően hozzájárul a méregtelenítés és a salaktalanítás eredményes folyamatához
  • segíti a könnyebb emésztést, a bélrendszer egészséges működését egyaránt
  • elősegíti a szervezet számára hasznos baktériumok elszaporodását az emésztőrendszerben
  • immunerősítő
  • szerepet játszik az izmok építésében is
  • folsav tartalma miatt ajánlott a várandósság alatti fogyasztása
  • kevésbé puffaszt, mert lehántolják a nehezen emészthető, puffadást okozó külső héját
  • rendkívül magas a fehérje tartalma, így vegán vagy vegetáriánus étrendbe remek húspótlás gyanánt

Hogyan érdemes fogyasztani

A vörös lencsét érdemes gabonafélékkel társítani. Így például ajánlott akár barna rizzsel készíteni, vagy teljes kiőrlésű kenyérrel egészíteni ki a főzelékfélék fogyasztását.

Az indiai dhalt is érdemes készíteni – a hozzávalók már itthon is beszerezhetők – ami hasonlít a mi lencsefőzelékünkhöz, de fűszerezésének köszönhetően igazán különleges ízvilágú.

Ha azt szeretnénk, hogy a vas tartalmából minél több fel tudjon szívódni a szervezetünkben, akkor érdemes C-vitamin bevitellel megtámogatni ezt. Ehhez elegendő, ha a lencséhez frissen facsart citrom levét adjuk.

De akár fogyókúrás étrendek remek kiegészítője is lehet. Sőt, ha megfelelő ételekkel társítjuk, akkor fogyasztó hatása is érvényesül.

Érdemes ezért olyan zöldségekkel keverni, amik elősegítik a méregtelenítési és salaktalanítási folyamatok beindulását. Ilyenek lehetnek többek között a zeller, sárgarépa, citrom és a fokhagyma is. Ezek annál is inkább kombinálhatók vele, mert a kalória tartalmuk is meglehetősen alacsony.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom