Tartalomjegyzék
A tejszínes lencseleves egy nagyon egyszerűen elkészíthető, számos módon fűszerezhető lencsés étel, mely egész évben bármikor könnyedén elkészíthető. Annál is inkább, mert bár a lencse újévkor a legnépszerűbb és egyik legkeresettebb étel, de nincs szezonalitása egész évben elérhető. Ráadásul a lencse nagyon egészséges, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és sok rostot is tartalmaz, mely a szervezetünkre igazán jótékonyan hat. Rendszeres fogyasztása annál is inkább ajánlott, mivel jótékony hatását elsősorban így fejti ki. Érdemes ezért bevenni a mindennapi étkezéseink közé és minél többféle lencsés ételt készíteni, mely remek – nem is drága – alapanyag számos ízletes étel készítéséhez.
Tejszínes lencseleves recept
Hozzávalók:
- 20 dkg lencse
- 1 kisebb burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl tejszín
- 1 babérlevél
- 1-1,5 l víz
- őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- borsikafű – ízlés szerint (elhagyható)
Előkészületek: A lencsét előző este be kell áztatni.
Egyszerű tejszínes lencseleves elkészítései lépései:
- A beáztatott lencsét le kell öblíteni.
- A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a fokhagymát megpucolni, összezúzni.
- A burgonyát meg kell hámozni, felkockázni.
- Az olajat hevítsük fel, pároljuk benne üvegesre a vöröshagymát, majd az összezúzott fokhagymát azzal is pirítsuk egy keveset.
- Majd adjuk hozzá a leöblített, leszűrt lencsét és a babérlevéllel együtt annyi vízben, ami éppen ellepi tegyük fel főni.
- Takaréklángon főzzük puhára (nagyjából 30-40 perc).
- Mielőtt készre főne előtte tegyük bele a felkockázott burgonyát is.
- Ha megpuhult a megfőtt, vegyük ki a babérlevelet és öntsük fel a tejszínnel.
- Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, borsikafűvel.
- Még egyszer forraljuk össze néhány percig és még melegen tálaljuk.
Számos módon variálható, gazdagítható, fűszerezhető, érdemes többféleképpen is kipróbálni. Készíthetjük további zöldségekkel vagy füstölt hússal is. Egyszerűen önmagában vagy frissen sült kenyérrel tálaljuk. Érdemes kipróbálni! Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez