Tárkonyos lencseleves

A tárkonyos lencseleves az egyszerű lencseleves megbolondítása tárkonnyal. A lencselevesek számos módon fűszerezhetők és gazdagíthatók, így szinte megunhatatlan variációs lehetőségeket ölelnek fel. Ami azért is nagyon jó, mivel a lencse nagyon egészséges – a hüvelyesek közül a legtöbb fehérjét tartalmazza – így rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezet számára. Annál is inkább, mert magas a vitamin-, ásványi anyag- és rost tartalma is. Bár a kalória tartalma nem kifejezetten alacsony, de mivel a glikémiás indexe igen, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Sőt diétás étkezések remek kiegészítője lehet. Emiatt is érdemes a mindennapi étkezéseink közé bevenni, főleg mivel ez az alapanyag számos lencsés étel elkészítését teszi lehetővé a levesektől egészen a lencse chipsig.

Tárkonyos lencseleves recept

Hozzávalók:

Előkészületek: A lencsét előző este be kell áztatni.

A tárkonyos lencseleves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A beáztatott lencsét le kell öblíteni.
  2. A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a fokhagymát megpucolni, összezúzni.
  3. A zöldségeket meg kell pucolni, megmosni és kockákra vágni.
  4. A zsírt hevítsük fel, pároljuk benne üvegesre a vöröshagymát, majd az összezúzott fokhagymát azzal is pirítsuk egy keveset.
  5. Adjuk hozzá a felkockázott zöldségeket és keverjük el.
  6. Húzzuk le a tűzről és keverjük el benne az őrölt pirospaprikát.
  7. Majd adjuk hozzá a leöblített, leszűrt lencsét és a babérlevéllel együtt annyi vízben, ami éppen ellepi tegyük fel főni.
  8. Takaréklángon főzzük puhára (nagyjából 35-40 perc).
  9. Közben a tejfölt keverjük ki a kanálnyi liszttel és adjunk hozzá keveset a forró levesből.
  10. Keverjük csomómentesre és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a leveshez.
  11. Hozzáadjuk a tárkonyt, az ízlés szerinti frissen facsart citromlevet és forraljuk össze néhány percig. Majd még melegen tálaljuk.

Számos módon variálható, gazdagítható, fűszerezhető. Akár tésztát is főzhetünk bele, de adhatunk hozzá felkockázott főtt füstölt csülköt is. Egyszerűen önmagában vagy frissen sült kenyérrel tálaljuk. Érdemes kipróbálni!  Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez