Szilveszteri lencse

Ez a hüvelyes annyira nem népszerű, hogy sok helyen szinte csak szilveszteri lencse gyanánt kerül asztalra. Pedig a lencse nagyon egészséges rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Emiatt nemcsak Újévkor, de egész évben ajánlott a fogyasztása. Annál is inkább, mert számos – a szervezet számára hasznos – vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Valamint szezonalitástól függetlenül szinte egész évben korlátlanul elérhető és nem is drága alapanyag.

Számos lencsés étel közül válogathatunk – legyen az főétel, egy köret vagy egy egyszerű nassolnivaló – érdemes keresgélni a jobbnál jobb receptek között. Ráadásul fűszerezésének köszönhetően igazán különleges ízhatásúvá tehető. Érdemes köretként is készíteni, hiszen remek egészséges alternatívája a rizs, tészta, krumpli triumvirátusának, de számos egyéb lehetőség is adott.

Babonák, népi hiedelmek

Ha szilveszter – akkor lencse! De hogy is van ez? Miért esznek lencsét ilyenkor azok is, akik nem szeretik vagy nem is babonások? Újév napjához számos babona kötődik és ezeket sokan azok közül is figyelembe veszik, akik alapvetően nem is tartják magukat babonásnak. Miért is hiszünk a szerencse ilyen formán történő befolyásolásának?

Az emberiség évezredek óta különböző babonák, népi hiedelmek bűvkörében él. Sokszor ezek kialakulására nincs is racionális magyarázat, hiába is keresnénk rá választ. Számos ilyen hiedelem él bennünk mely hol erősebb, hol gyengébb. Számos tárgyhoz (ajtó, bor, só, patkó stb.) vagy élőlényhez (fekete macska, 4 levelű lóhere stb.) kapcsolhatók ezek a babonák.

Szilveszteri lencse

Újévkor ezek a hiedelmek, babonák még jobban felerősödnek és azok is tartják magukat hozzá sokszor, akik alapvetően nem hisznek ebben.

Számos Újévhez kapcsolódó hiedelem, babona létezik:

  1. Ezek közül az egyik a szilveszteri lencse. Ebben az időszakban elfogyasztott lencse esetében ugyanis azt várjuk, hogy az újévben sok pénzünk legyen. Minél több lencsét eszünk, annál több pénzünk lesz. Legalábbis a népi hiedelem szerint.
  2. De ilyen a malac is, mely esetében az a hiedelem, hogy ha malac sültet fogyasztunk, akkor a négylábú állat kitúrja nekünk a szerencsét az új esztendőre.  
  3. A szárnyasok viszont éppen az ellenkező hatást fejtik ki, így azok kerülése javasolt ebben az időszakban. Ugyanis a csirke, tyúk inkább elkaparja a szerencsét a népi hiedelmek szerint.
  4. A pulyka mérgelődést, veszekedést hoz az új esztendőre.
  5. A halak fogyasztása esetén viszont elúszik a szerencsénk, így azok fogyasztása inkább karácsonykor javasolt.
  6. Rétes fogyasztása: Desszertek közül sem mindegy mit fogyasztunk a szerencsénk szempontjából. Érdemes ilyenkor rétest – ami minél hosszabb, annál jobb – fogyasztani, mivel ez az édesség a hosszú, boldog életet szimbolizálja.
  7. A gyümölcsök fogyasztása is szimbolikus jelentőségű, ugyanis azt vetíti előre, hogy a munkánk gyümölcsöző legyen a következő évben is.
  8. Továbbá a hiedelmek szempontjából számít az is, hogy Újévkor a kamra tele legyen, ugyanis az a bőséget, a jólétet szimbolizálja az új évre.
  9. A tevékenységek szempontjából sem mindegy, hogy mit csinálunk az újév első napján, mert az is befolyással lehet az év többi napjára. Érdemes ezért a takarítást, házi munkákat mellőzni ezen a napon. Még szemetet se vigyünk ki, ugyanis azzal kidobjuk a szerencsénket is.
  10. Orvost se látogassunk az új esztendő első napján, mert az a babona szerin beteges évet ígér.

Hogy ki mennyire fogékony ezekre a babonákra és mennyit hisz, tart be belőlük az legyen mindenki saját ügye. De egy biztos ebben az időszakban sokkal több babona él, mint az év többi napján.

Lajos-féle újévi LENCSEFŐZELÉK:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom