Tartalomjegyzék
A savanyú káposztás lencseleves igen népszerű a lencsét és savanyú káposztát is kedvelők körében. Ráadásul mindkettő igen egészséges, érdemes fogyasztani belőle. A savanyú káposzta hatása rendkívüli a szervezet számára, és a lencse is sok vitamint és hasznos ásványi anyagot tartalmaz. Sok helyen lisztté őrölt formában is használják. Érdemes őket a mindennapi étkezéseink közé bevenni, mivel rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Bár a lencse jellemzően csak a szilveszteri-, újévi időszakban keresett.
Savanyú káposztás lencseleves recept
Hozzávalók:
- 50 dkg savanyú káposzta
- 20 dkg lencse
- 1 szál füstölt kolbász
- 10 dkg füstölt szalonna
- 3 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2-3 babérlevél
- 1 kis kanál fűszerpaprika
- borsikafű – ízlés szerint (elhagyható)
- majoránna – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- frissen facsart citrom leve – ízlés szerint
Savanyú káposztás lencseleves elkészítése
- A lencsét előző este beáztatjuk.
- A savanyú káposztát kevés hideg vízben áztatjuk, majd kinyomkodjuk a víztől és apróra vágjuk.
- A hagymákat megpucoljuk és apróra vágjuk.
- A füstölt szalonnát felkockázzuk, a kolbászt karikákra vágjuk.
- Egy fazékban a füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk, majd kiszedjük belőle a szalonnát.
- A zsíron üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd a tűzről levéve megszórjuk a piros paprikával.
- Rátesszük a kinyomkodott savanyú káposztát keverünk rajta egyet és visszatesszük a tűzre.
- Hozzáadjuk a megmosott lencsét, majoránnával, borsikafűvel és babérlevéllel fűszerezzük.
- Felengedjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, majd fedő alatt lassú tűzön készre főzzük.
- Mielőtt elkészülne hozzáadjuk az áttört fokhagymát és kevés citromlevet is.
- A felkarikázott kolbászt egy serpenyőben a saját zsírján egy kicsit megpirítjuk.
- Az elkészült levest összeforraljuk a pirított kolbász karikákkal.
Még forrón, friss kenyérrel és tejföllel tálaljuk. Remek egytálétel, mely önmagában is igazán kalóriadús, laktató. Jó étvágyat hozzá!
Lencseleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta
Vissza a kategória cikkeihez