Savanyú káposztás lencseleves

A savanyú káposztás lencseleves igen népszerű a lencsét és savanyú káposztát is kedvelők körében. Ráadásul mindkettő igen egészséges, érdemes fogyasztani belőle. A savanyú káposzta hatása rendkívüli a szervezet számára, és a lencse is sok vitamint és hasznos ásványi anyagot tartalmaz. Sok helyen lisztté őrölt formában is használják. Érdemes őket a mindennapi étkezéseink közé bevenni, mivel rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Bár a lencse jellemzően csak a szilveszteri-, újévi időszakban keresett.

Savanyú káposztás lencseleves recept

Hozzávalók:

Savanyú káposztás lencseleves elkészítése

  1. A lencsét előző este beáztatjuk.
  2. A savanyú káposztát kevés hideg vízben áztatjuk, majd kinyomkodjuk a víztől és apróra vágjuk.
  3. A hagymákat megpucoljuk és apróra vágjuk.
  4. A füstölt szalonnát felkockázzuk, a kolbászt karikákra vágjuk.
  5. Egy fazékban a füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk, majd kiszedjük belőle a szalonnát.
  6. A zsíron üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd a tűzről levéve megszórjuk a piros paprikával.
  7. Rátesszük a kinyomkodott savanyú káposztát keverünk rajta egyet és visszatesszük a tűzre.
  8. Hozzáadjuk a megmosott lencsét, majoránnával, borsikafűvel és babérlevéllel fűszerezzük.
  9. Felengedjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, majd fedő alatt lassú tűzön készre főzzük.
  10. Mielőtt elkészülne hozzáadjuk az áttört fokhagymát és kevés citromlevet is.
  11. A felkarikázott kolbászt egy serpenyőben a saját zsírján egy kicsit megpirítjuk.
  12. Az elkészült levest összeforraljuk a pirított kolbász karikákkal.

Még forrón, friss kenyérrel és tejföllel tálaljuk. Remek egytálétel, mely önmagában is igazán kalóriadús, laktató. Jó étvágyat hozzá!

Lencseleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Vissza a kategória cikkeihez