Tartalomjegyzék
A rakott lencse nem egy ismert lencsés étel, pedig nagyon könnyen és a legkülönbözőbb módokon készíthető, akárcsak az egyéb zöldséges rakott ételek esetében. Rendkívül jól variálható, hiszen készíthetjük egyszerűen azokból a hozzávalókból, amiket otthon találunk. Kerülhet bele darált hús vagy hús szeletek (csirkemell, pulyka), füstölt sonka, tojás vagy más zöldségek, de akár még tésztával rétegezve is. Készíthetjük besamell mártással, tejszínesen, de egyszerűen reszelt sajt szórattal a tetején. A sajt nagyon finom, ha füstölt sajtot is keverünk hozzá. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető kiadós étel.
Egyszerű rakott lencse recept
Hozzávalók 4 főre:
- 30 dkg lencse
- 2,5 dl tejföl
- 15 dkg füstölt sajt (füstölt és sima vegyesen keverve)
- 1 db közepes vörös – vagy lilahagyma
- 1 evőkanál olaj
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- fűszerpaprika – ízlés szerint
- 1 teáskanál frissen facsart citrom leve
Előkészület: a lencsét előző este be kell áztatni.
Sajtos rakott lencse elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a lencsét mossuk át, szűrjük le és enyhén sós vízben főzzük puhára. (Ha kevés szódabikarbónát adunk a főzővízhez, hamarabb megfő.)
- Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- Majd a hagymát pucoljuk meg és apró kockákra vágjuk össze.
- Kevés olajon pároljuk üvegesre, majd a tűzről levéve keverjük hozzá a fűszerpaprikát és a megfőtt, leszűrt lencsét.
- Fűszerezzük a sóval, borssal és a citromlével.
- Majd a sajtot reszeljük le és keverjük el a tejföllel.
- Egy tűzálló tál aljára egyengessük el a lencse felét, majd oszlassuk el a tejfölös sajt felét rajta és fedjük be a maradék lencsével, amit végül a tejfölös sajttal zárunk.
- Tegyük az előmelegített sütőbe és egy fél óra alatt süssük készre.
Kínálhatunk hozzá még tejfölt és akár sajtot is. Önmagában is finom egytálétel, – így kínálhatunk mellé frissen sült fokhagymás bagettet, – de körete lehet húsoknak, halaknak egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%91zel%C3%A9klencse
Vissza a kategória cikkeihez