Paradicsomos lencse

A paradicsomos lencse egy ízletes, fűszeres ragu, mely sokféleképpen ízesíthető, gazdagítható. A lencsés ételek sokasága biztosítaná számunkra, hogy egész évben folyamatosan fogyasszunk ebből az egészséges hüvelyesből, mégsem tesszük. Pedig a lencse számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. A paradicsomos lencse számos módon variálható, ízesíthető. Készíthetjük hússal vagy anélkül, tejfölösen vagy anélkül. A lencse fehérje tartalma meglehetősen magas, de sokkal könnyebben emészthető, mint például a marhahús, így már a babáknak is viszonylag hamar adható. Mivel pedig egész évben elérhető az üzletek polcain – bár maguk is vethetjük – így szezonalitástól függetlenül, bármikor készíthető.   

Egyszerű paradicsomos lencse recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg lencse  
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 liter zöldségleves- vagy húsleves alaplé
  • 2 dl paradicsomszósz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor (elhagyható)
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • őrölt kömény – ízlés szerint
  • őrölt gyömbér – ízlés szerint

Előkészületek: A lencsét előző este be kell áztatni.

A paradicsomos lencse elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A beáztatott lencsét le kell öblíteni.
  2. A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a fokhagymát megpucolni, összezúzni.
  3. A sárgarépát is meg kell pucolni és karikákra vágni.
  4. Az olajat hevítsük fel, pároljuk benne üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát is.
  5. Pirítsuk együtt néhány percig és adjuk hozzá a leöblített lencsét és a felkockázott sárgarépát is.
  6. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, őrölt köménymaggal és gyömbérrel.
  7. Engedjük fel vízzel – vagy füstölt hús levével – és lassú tűznél főzzük puhára.
  8. Ha a lencseszemek kezdenek puhulni, adjuk hozzá a paradicsomszószt is és még főzzük további 10-15 percen keresztül.

Aki csípősebben szereti keverhet a lencse közé chili paprikát is. Főtt, füstölt csülökkel, tarjával vagy egyszerűen önmagában frissen sült kenyérrel tálaljuk. Érdemes kipróbálni!  Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom