Tartalomjegyzék
A paradicsomos lencse egy ízletes, fűszeres ragu, mely sokféleképpen ízesíthető, gazdagítható. A lencsés ételek sokasága biztosítaná számunkra, hogy egész évben folyamatosan fogyasszunk ebből az egészséges hüvelyesből, mégsem tesszük. Pedig a lencse számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. A paradicsomos lencse számos módon variálható, ízesíthető. Készíthetjük hússal vagy anélkül, tejfölösen vagy anélkül. A lencse fehérje tartalma meglehetősen magas, de sokkal könnyebben emészthető, mint például a marhahús, így már a babáknak is viszonylag hamar adható. Mivel pedig egész évben elérhető az üzletek polcain – bár maguk is vethetjük – így szezonalitástól függetlenül, bármikor készíthető.
Egyszerű paradicsomos lencse recept
Hozzávalók:
- 20 dkg lencse
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 liter zöldségleves- vagy húsleves alaplé
- 2 dl paradicsomszósz
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál cukor (elhagyható)
- őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- őrölt kömény – ízlés szerint
- őrölt gyömbér – ízlés szerint
Előkészületek: A lencsét előző este be kell áztatni.
A paradicsomos lencse elkészítése lépésről – lépésre:
- A beáztatott lencsét le kell öblíteni.
- A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a fokhagymát megpucolni, összezúzni.
- A sárgarépát is meg kell pucolni és karikákra vágni.
- Az olajat hevítsük fel, pároljuk benne üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát is.
- Pirítsuk együtt néhány percig és adjuk hozzá a leöblített lencsét és a felkockázott sárgarépát is.
- Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, őrölt köménymaggal és gyömbérrel.
- Engedjük fel vízzel – vagy füstölt hús levével – és lassú tűznél főzzük puhára.
- Ha a lencseszemek kezdenek puhulni, adjuk hozzá a paradicsomszószt is és még főzzük további 10-15 percen keresztül.
Aki csípősebben szereti keverhet a lencse közé chili paprikát is. Főtt, füstölt csülökkel, tarjával vagy egyszerűen önmagában frissen sült kenyérrel tálaljuk. Érdemes kipróbálni! Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez