Lencsés tócsni

A lencsés tócsni egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető zöldséges lepény. A tócsnik nagyon népszerűek hazánkban, készüljenek akár burgonyából vagy akár sütőtökből. Számos módon variálható, bármely zöldséget vagy egyéb megmaradt sültet fel tudunk hozzá használni. A legismertebb a hagyományos krumpli tócsni számos néven ismert – prósza, röszti stb. – de a leggyakoribb a tócsni és a lapcsánka. A tésztájuk ugyan azonos, de a sütéseik között különbség van. A tócsnit serpenyőben sütik, mint a palacsintát, a lapcsánkát viszont bő olajban, mint a lángost. Akár így, akár úgy készítjük remek kiegészítője lesz a fokhagymás mártogatós.

Lencsés tócsni receptje

Hozzávalók:

  • 1 db cukkini
  • fél bögre főtt lencse
  • 2 db nagyobb burgonya
  • 20 dkg liszt
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db közepes méretű tojás
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • majoránna – ízlés szerint
  • olaj a sütéshez

Hozzávalók a fokhagymás mártogatóshoz:

  • 20 dkg tejföl vagy natúr joghurt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • metélőhagyma – ízlés szerint (elhagyható)

A lencsés lepény elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A cukkinit megmossuk, ha szükséges meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Besózzuk és állni hagyjuk, hogy levet engedjen, majd kinyomkodjuk.
  2. A burgonyát megpucoljuk, összekockázzuk és kevés enyhén sós vízben feltesszük főni. Ha megpuhult krumplinyomóval összetörjük.
  3. A fokhagymát megpucoljuk, fokhagymatörőn összenyomjuk.
  4. A kinyomkodott cukkinihoz hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a kinyomkodott cukkinit, a főtt lencsét és a zúzott fokhagymát.
  5. Sózzuk, borsozzuk, majoránnával megszórjuk ízlés szerint, majd alaposan összekeverjük.
  6. A mártogatóshoz a tejfölt, vagy natúr joghurtot sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük az összetört fokhagymát, esetleg az apróra vagdalt metélőhagymát.
  7. Alaposan összekeverjük és állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
  8. Ezután egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és egy kanál tésztát a közepébe helyezzük. Ha nem terül szét magától, akkor kicsit egy lapáttal szét kell húzni, hogy egyenletes magasságú legyen.
  9. Ha szépen megsült az egyik oldala, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
  10. Ha kisült papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön róla.
  11. Addig sütjük, amíg van a tésztából.
  12. Majd végül a fokhagymás tejföllel kínáljuk.

Számos módon variálható, hiszen a tésztába keverhető, sonka, füstölt hús, de reszelt sajt egyaránt. A tetejére is szórhatunk reszelt sajtot. Remek vendégváró, de kitűnő kísérője egy eseti sörözésnek, vagy borozásnak egyaránt. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%91zel%C3%A9klencse

Vissza a kategória cikkeihez