Lencsés tészta

A lencsés tészta egy rendkívül gyorsan elkészíthető, laktató étel. Bár a lencse semleges íze miatt nem tartozik a kedvenc ételeink körébe – főleg a gyerekeknél nem népszerű – rendkívül egészséges és jótékonyan hat a szervezetünkre. Magas vitamin- ásványianyag és rost tartalma miatt rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Ezértis érdemes minél többet fogyasztani belőle és nemcsak szilveszter környékén, hiszen egész évben könnyedén elérhető.

Egyszerű lencsés tészta recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg lencse
  • 30 dkg bármilyen tészta
  • 3 dl paradicsomlé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 3 dl húsleves vagy füstölt hús alaplé
  • 5 dkg reszelt sajt (füstölt vagy akár vegyesen keverve)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 dl főzővíz
  • 1 evőkanál cukor
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • friss petrezselyem apróra vágva a díszítéshez

Előkészület: a lencsét előző este be kell áztatni.

A paradicsomos lencsés tészta elkészítési lépései:

  1. Először a lencsét átöblítjük, leszűrjük és annyi húsleves lével amennyi ellepi feltesszük főni a babérlevéllel együtt.
  2. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és közepes lángon nagyjából 30-35 perc alatt puhára főzzük.
  3. Közben a tésztát a leírása szerint meg kell főzni, majd leszűrni és hideg vízzel átöblíteni.
  4. Amíg főnek pucoljuk meg a fokhagymát és nyomjuk össze fokhagymatörőn.
  5. Majd a petrezselymet is vagdossuk apróra.
  6. Az olívaolajon pirítsuk meg a fokhagymát, adjuk hozzá a paradicsomlevet és a cukrot és főzzük addig, amíg kicsit be nem sűrűsödik.
  7. Majd a paradicsomszószhoz adjuk hozzá a megfőtt, puha lencsét a főzőlevével együtt.
  8. Ha szükséges még fűszerezzük és néhány percig főzzük együtt.
  9. A leszűrt tésztát adjuk a lencsés raguhoz és alaposan keverjük össze.
  10. Apróra vágott petrezselyemmel díszítve még melegen tálaljuk.  

Reszelt sajttal a tetején kínáljuk. Gazdagíthatjuk gombával, bacon vagy bármilyen sonka, tarja kockával is, de önmagában is nagyon ízletes egytálétel. Rendkívül változatosan és gyorsan elkészíthető. Jó étvágyat hozzá!

Lencsés bolognai penne:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom