Tartalomjegyzék
A lencsés pogácsa nem tartozik a klasszikus pogácsa receptek közé, de mindenképpen érdemes kipróbálni, ha máskor nem a szilveszteri időszakban. Vagy akkor, ha sok főtt lencse maradt, amivel nem tudjuk mit is kéne kezdeni. Mert a lencse egyébként is nagyon egészséges, rendszeres fogyasztás mellett jótékonyan hat a szervezetre. Hiszen számos vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, melyre a szervezetünknek szüksége van. Ráadásul a fűszerezésének köszönhetően különféle különleges ízhatású étel készíthető belőle, nemcsak a hagyományos lencsefőzelék, de akár lencse chips is. Ez a recept nem a legidőtakarékosabb, de mindenképpen megéri az időt és energiát, mert nagyon finom – akár vendégváró – pogácsát készíthetünk általa.
Egyszerű lencsés pogácsa recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt + még amennyit a lencse felvesz (kb. 20 dkg)
- 10 dkg vörös lencse
- 2 db tojás
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
- 2 dl tej
- kevés cukor
- 4 evőkanál kókuszolaj (vagy bármilyen olaj)
- só, bors – ízlés szerint
- reszelt sajt, lenmag, szezámmag a szóráshoz
Előkészület: A lencsét előző éjszaka be kell áztatni, majd enyhén sós vízben puhára főzni és hagyni teljesen kihűlni.
A lencsés pogácsák elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a kihűlt lencsét öntsük szűrőbe, hogy alaposan le tudjon csöpögni.
- Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral futtassuk fel.
- A lisztet keverjük el a sóval majd adjuk hozzá a tojásokat és a felfuttatott élesztőt.
- Keverjük el és adagoljuk hozzá a leszűrt lencsét is.
- Amennyiben szükséges, adjunk hozzá még lisztet. Lágy, de gumiszerű tésztát kell kapjunk végeredményként.
- Hagyjuk legalább 1 órán keresztül meleg helyen megkelni.
- Majd lisztezett nyújtódeszkán fél cm vastagra nyújtsuk ki.
- Kenjük meg a kókuszolajjal és hagyjuk pihenni további 30 percen keresztül.
- Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- Majd kenjük le újra a pogácsák tetejét és szórjuk meg ízlés szerint szezám- vagy lenmaggal és/vagy reszelt sajttal.
- Pogácsa szaggatóval vagy vizes pohárral szaggassuk ki a pogácsákat.
- Majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokon nagyjából 40 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha szép aranybarna.
Kicsit hagyjuk hűlni és már kínálhatjuk is. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%91zel%C3%A9klencse
Vissza a kategória cikkeihez