Lencsés paprikás krumpli

A lencsés ételek nagyon sokféleképpen készíthetők, egyik ilyen kevésbé ismert a lencsés paprikáskrumpli savanyú káposztával is. A lencse leginkább szilveszter környékén kerül elő a kamra polcairól, pedig egész évben – szezonalitástól függetlenül – elérhető. Nagyon egészséges, rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezetünkre. Az egyik legismertebb konyhai alapanyag, de mégsem használjuk ki eléggé az értékeit. Pedig a hüvelyesek között a legmagasabb fehérje tartalommal bír és a babfélékhez képest kevésbé puffaszt. Ráadásul számos lencse fajta létezik, melyek az utóbbi években hazánkban is megtalálhatók már a nagyobb élelmiszerüzletekben, nemcsak a bioboltokban. Ez az étel rendkívül gyorsan és egyszerűen elkészíthető, érdemes kipróbálni.

Lencsés paprikás krumpli savanyú káposztával – recept

Hozzávalók:

Előkészületek: A lencsét előző este be kell áztatni.

A lencsés paprikás krumpli elkészítésének lépései:

  1. A beáztatott lencsét le kell öblíteni, majd annyi vízben, ami éppen ellepi, egy babérlevéllel együtt fel kell tenni főni. Ha megfőtt, szűrjük le és vegyük ki belőle a babérlevelet.
  2. Közben pucoljuk meg és vágjuk össze a burgonyát.
  3. A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a fokhagymát megpucolni, összezúzni.
  4. Kevés olajat hevítsünk fel és pároljuk meg rajta az apróra összekockázott vöröshagymát, majd, ha már üvegs, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát is.
  5. Adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát, fűszerezzük a pirospaprikával, sóval és borssal, majd engedjük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Főzzük puhára, szűrjük le.
  6. Közben a savanyú káposztát kicsit öblítsük ki hideg vízben, majd nyomkodjuk ki a levétől.
  7. Egy serpenyőben kevés olajon pároljuk a káposztát 15 percig, amíg megpuhul.
  8. Tálaláshoz szedjünk a tányérra a savanyú káposztából, majd halmozzunk rá a főtt burgonyából, végül szórjuk meg néhány evőkanálnyi lencsével.

Még melegen tálaljuk. Kínálhatunk hozzá tejfölt, de akár hurkát, kolbászt, csemege uborkát is. Vagy egyszerűen önmagában frissen sült kenyérrel is fogyaszthatjuk. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez