Tartalomjegyzék
A lencsepörkölt egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel, melyben a leghosszabb idő a lencse áztatása. Körete lehet rizs, főtt burgonya, tészta vagy nokedli is kinek-kinek egyéni ízlése vagy aktuális hangulata alapján. Készíthetjük akár hússal is. Mivel nem időigényes a hétköznapi gyors vacsorák sorába is felvehető recept.
A lencse ráadásul magas vitamin – és ásványianyag tartalommal bír, így rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Bár nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, a lencse fűszerezése által igazán izgalmas ízhatások érhetők el, érdemes próbálkozni. Ráadásul a lencse számos étel kiváló alapanyaga és egész évben elérhető. Nagy mennyiségben található benne fehérje, (10 dkg lencse másfélszer annyi fehérjét tartalmaz, mint ugyanannyi marhahús) és már a babáknak is viszonylag korán adható.
Egyszerű lencsepörkölt – recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg lencse
- 1 közepes fej lilahagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 ek tejföl
- 2 db kisebb paprika
- 2 db paradicsom
- olaj
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- fűszerpaprika – ízlés szerint
Előkészület: A lencsét előző este áztassuk be.
A lencsepörkölt elkészítése lépésről – lépésre:
- A beáztatott lencsét mossuk át és szűrjük le.
- A vöröshagymát és a lilahagymát megpucoljuk, nagyon apró kockákra vágjuk.
- A fokhagymát megpucoljuk és fokhagymanyomón összezúzzuk.
- A paradicsomot, paprikát megmossuk, felkockázzuk.
- Az olajon a lila és a vöröshagymát üvegesre pároljuk.
- Majd lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk az ízlés szerinti fűszerpaprikát, mely lehet füstölt is. Összekeverjük és visszatesszük a tűzre.
- Hozzáadjuk a paprikát és a kockára vágott paradicsomot is (lehet paradicsompüré) és néhány percig együtt pirítjuk.
- Majd végül hozzákeverjük a lencsét is és annyi vízzel engedjük fel, amennyi éppen ellepi.
- Fűszerezzük ízlés szerint és alacsony lángon addig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul.
- A végén a levéből kiveszünk és a tejföllel elkeverjük, majd visszaöntjük a lencsés ragura és azzal is összekeverjük.
- Még egyet rottyantunk rajta és már készen is van.
Kínálhatjuk tészta, rizs vagy burgonya mellé is. De akár frissen sült kenyérrel vagy bagettal is nagyon finom. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez