Lencsepörkölt

A lencsepörkölt egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel, melyben a leghosszabb idő a lencse áztatása. Körete lehet rizs, főtt burgonya, tészta vagy nokedli is kinek-kinek egyéni ízlése vagy aktuális hangulata alapján. Készíthetjük akár hússal is. Mivel nem időigényes a hétköznapi gyors vacsorák sorába is felvehető recept.

A lencse ráadásul magas vitamin – és ásványianyag tartalommal bír, így rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Bár nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, a lencse fűszerezése által igazán izgalmas ízhatások érhetők el, érdemes próbálkozni. Ráadásul a lencse számos étel kiváló alapanyaga és egész évben elérhető. Nagy mennyiségben található benne fehérje, (10 dkg lencse másfélszer annyi fehérjét tartalmaz, mint ugyanannyi marhahús) és már a babáknak is viszonylag korán adható.

Egyszerű lencsepörkölt – recept

Hozzávalók 4 személyre:

Előkészület: A lencsét előző este áztassuk be.

A lencsepörkölt elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A beáztatott lencsét mossuk át és szűrjük le.
  2. A vöröshagymát és a lilahagymát megpucoljuk, nagyon apró kockákra vágjuk.
  3. A fokhagymát megpucoljuk és fokhagymanyomón összezúzzuk.
  4. A paradicsomot, paprikát megmossuk, felkockázzuk.
  5. Az olajon a lila és a vöröshagymát üvegesre pároljuk.
  6. Majd lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk az ízlés szerinti fűszerpaprikát, mely lehet füstölt is. Összekeverjük és visszatesszük a tűzre.
  7. Hozzáadjuk a paprikát és a kockára vágott paradicsomot is (lehet paradicsompüré) és néhány percig együtt pirítjuk.
  8. Majd végül hozzákeverjük a lencsét is és annyi vízzel engedjük fel, amennyi éppen ellepi.
  9. Fűszerezzük ízlés szerint és alacsony lángon addig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul.
  10. A végén a levéből kiveszünk és a tejföllel elkeverjük, majd visszaöntjük a lencsés ragura és azzal is összekeverjük.
  11. Még egyet rottyantunk rajta és már készen is van.

Kínálhatjuk tészta, rizs vagy burgonya mellé is. De akár frissen sült kenyérrel vagy bagettal is nagyon finom. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez