Tartalomjegyzék
A lencseleves az egyik legismertebb lencsés étel, a lencsefőzeléken kívül, melyet egész évben könnyedén, egyszerűen, gyorsan elkészíthetünk. Bár jellemzően hazánkban főleg a szilveszter környéki időszakban kerül előtérbe. Annak ellenére, hogy a lencse nagyon egészséges évközben nem éri el méltó helyét. Pedig számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és sok rostot is tartalmaz. Érdemes a mindennapi étkezéseink közé bevenni, mivel a szervezetre gyakorolt jótékony hatása leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. A hagyományos lencseleves számos módon variálható, gazdagítható, így akár egy kiadós lencsegulyás is készíthető belőle. Érdemes kipróbálni!
Hagyományos lencseleves recept
Hozzávalók:
- 20 dkg lencse
- 10 dkg füstölt hús
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- olaj vagy zsír
- 1 evőkanál liszt
- 1,5 l víz
- 2 db babérlevél
- só – ízlés szerint
- fűszerpaprika – ízlés szerint
Előkészületek: A lencsét előző este be kell áztatni.
Az egyszerű lencseleves elkészítése lépésről – lépésre:
- A beáztatott lencsét le kell öblíteni.
- A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a fokhagymát megpucolni, összezúzni.
- A zöldségeket is meg kell hámozni és felkockázni.
- A füstölt húst is fel kell kockázni.
- A leöblített lencsét engedjük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi, és adjuk hozzá a babérleveleket, valamint a kockára vágott füstölt húst.
- Kis lángon főzzük addig, amíg a hús legalább félig meg nem puhul (érdemes 50 perc után megkóstolni).
- Ha a hús már elég puha, adjuk a leveshez a zöldségeket is.
- Az olajat vagy zsírt hevítsük fel, pároljuk benne üvegesre a vöröshagymát, majd az összezúzott fokhagymát azzal is pirítsuk egy keveset.
- Hintsük rá a lisztet, majd a tűzről lehúzva a pirospaprikát (mely lehet füstölt) is és készítsünk belőle sötét rántást.
- Adjunk hozzá a leves főzőlevéből egy merőkanálnyit és kavarjuk csomómentesre.
- Ha a levesben minden puhára főtt, akkor adjuk hozzá a rántást is és fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, esetleg őrölt köménnyel.
A babérleveleket vegyük ki belőle és még melegen tálaljuk. Kínálhatunk hozzá még tejfölt. Egyszerűen önmagában vagy frissen sült kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
Lencseleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez