Lencseleves

A lencseleves az egyik legismertebb lencsés étel, a lencsefőzeléken kívül, melyet egész évben könnyedén, egyszerűen, gyorsan elkészíthetünk. Bár jellemzően hazánkban főleg a szilveszter környéki időszakban kerül előtérbe. Annak ellenére, hogy a lencse nagyon egészséges évközben nem éri el méltó helyét. Pedig számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és sok rostot is tartalmaz. Érdemes a mindennapi étkezéseink közé bevenni, mivel a szervezetre gyakorolt jótékony hatása leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. A hagyományos lencseleves számos módon variálható, gazdagítható, így akár egy kiadós lencsegulyás is készíthető belőle. Érdemes kipróbálni!

Hagyományos lencseleves recept

Hozzávalók:

Előkészületek: A lencsét előző este be kell áztatni.

Az egyszerű lencseleves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A beáztatott lencsét le kell öblíteni.
  2. A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a fokhagymát megpucolni, összezúzni.
  3. A zöldségeket is meg kell hámozni és felkockázni.
  4. A füstölt húst is fel kell kockázni.
  5. A leöblített lencsét engedjük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi, és adjuk hozzá a babérleveleket, valamint a kockára vágott füstölt húst.
  6. Kis lángon főzzük addig, amíg a hús legalább félig meg nem puhul (érdemes 50 perc után megkóstolni).
  7. Ha a hús már elég puha, adjuk a leveshez a zöldségeket is.
  8. Az olajat vagy zsírt hevítsük fel, pároljuk benne üvegesre a vöröshagymát, majd az összezúzott fokhagymát azzal is pirítsuk egy keveset.
  9. Hintsük rá a lisztet, majd a tűzről lehúzva a pirospaprikát (mely lehet füstölt) is és készítsünk belőle sötét rántást.
  10. Adjunk hozzá a leves főzőlevéből egy merőkanálnyit és kavarjuk csomómentesre.
  11. Ha a levesben minden puhára főtt, akkor adjuk hozzá a rántást is és fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, esetleg őrölt köménnyel.

A babérleveleket vegyük ki belőle és még melegen tálaljuk. Kínálhatunk hozzá még tejfölt. Egyszerűen önmagában vagy frissen sült kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

Lencseleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom