Lencseleves hús nélkül

A lencseleves hús nélkül is készíthető, de természetesen füstölt hússal is. Ebben az egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételben az is nagyon jó, hogy számos módon variálható, gazdagítható. Ráadásul a lencse egész évben könnyedén elérhető, így nem kell csak a szilveszteri időszakra leszűkítenünk. Bár jellemzően akkor kerül előtérbe, hiszen akkor babonábólsokan még azok is, akik nem babonások – fogyasztják a különböző lencsés ételeket annak reményében, hogy gazdagságot hozzon az Új esztendőben. Pedig a lencse számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mely a szervezetre jótékonyan hat. Ennek hatása azonban elsősorban rendszeres fogyasztás mellett érvényesül, így érdemes belőle egész évben fogyasztani. Annál is inkább, mert fűszerezése által számos különleges, ízletes, változatos étel készíthető.

Lencseleves recept hús nélkül

Hozzávalók:

Előkészületek: A lencsét előző este be kell áztatni.

A hús nélküli lencseleves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A beáztatott lencsét le kell öblíteni.
  2. A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a fokhagymát megpucolni, összezúzni.
  3. A zöldségeket is meg kell hámozni és felkockázni.
  4. A leöblített lencsét engedjük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi, és adjuk hozzá a babérleveleket és a felkockázott zöldségeket is.
  5. Kis lángon főzzük addig, amíg zöldségek már majdnem megfőttek.
  6. Az olajat vagy zsírt hevítsük fel, pároljuk benne üvegesre a vöröshagymát, majd az összezúzott fokhagymát azzal is pirítsuk egy keveset.
  7. Adjuk hozzá az evőkanálnyi lisztet, majd a tűzről lehúzva a pirospaprikát (mely lehet füstölt) is és készítsünk belőle sötét rántást.
  8. Adjunk hozzá a leves főzőlevéből egy merőkanálnyit és kavarjuk csomómentesre.
  9. Ha a levesben a zöldségek puhára főttek, akkor adjuk hozzá a rántást is és fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, esetleg őrölt köménnyel.
  10. Ízesíthetjük kevés frissen facsart citrom levével is, ha savanykásabban, pikánsabban szeretnénk.

A babérleveleket vegyük ki belőle és még melegen tálaljuk. Kínálhatunk hozzá még tejfölt. Egyszerűen önmagában vagy frissen sült kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

Lencseleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez