Lencsekrémleves

A lencsekrémleves nagyon népszerűbb lencsés étel, mely számos módon variálható, fűszerezhető. Ráadásul rendkívül gyorsan elkészíthető – ha nem számoljuk az áztatási időt – és szezonalitástól függetlenül, egész évben készíthető. Fogyasztása annál is inkább ajánlott, mivel a lencsenagyon egészséges, hiszen számos vitamint, ásványi anyagot és sok rostot is tartalmaz, mely a szervezetünkre igazán jótékonyan hat. Érdemes ezért bevenni a mindennapi étkezéseink közé és minél többféle lencsés ételt készíteni, mely remek – nem is drága – alapanyag számos ízletes étel készítéséhez.

Lencsekrémleves recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse  
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 1 babérlevél
  • 1,5 l víz
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • őrölt kömény – ízlés szerint (elhagyható)
  • frissen facsart citrom leve – ízlés szerint (elhagyható)

Előkészületek: A lencsét előző este be kell áztatni.

Egyszerű lencsekrémleves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A beáztatott lencsét le kell öblíteni.
  2. A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a fokhagymát megpucolni, összezúzni.
  3. Az olajat hevítsük fel, pároljuk benne üvegesre a vöröshagymát, majd az összezúzott fokhagymát azzal is pirítsuk egy keveset.
  4. Majd adjuk hozzá a leöblített, leszűrt lencsét és a babérlevéllel együtt annyi vízben, ami éppen ellepi tegyük fel főni.
  5. Takaréklángon főzzük puhára.
  6. Ha megfőtt, vegyük ki a babérlevelet és a lencsét törjük át szitán vagy pépesítsük turmixgépben.
  7. Hozzáadjuk a tejszínt, a mustárt és ha nagyon sűrű hígítsuk még igény szerinti mennyiségű vízzel.
  8. További néhány percig forraljuk össze és fűszerezzük sóval, borssal, citromlével ízlés szerint.
  9. A füstölt sajtot kockázzuk fel és forró sütőben pirítsuk meg a külsejét néhány perc alatt.
  10. A levest a pirított sajtkockákkal vagy egyszerűen reszelt füstölt sajttal tálaljuk.

Kínálhatunk hozzá még pirított kenyérkockákat, vagy pirított szalonna, füstölt hús, tarja darabokat egyaránt. Egyszerűen önmagában vagy frissen sült kenyérrel tálaljuk. Érdemes kipróbálni!  Jó étvágyat hozzá!

LENCSE KRÉMLEVES – vegan:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom