Tartalomjegyzék
A lencsekrém remek szendvicskrém lehet egész évben bármikor, ha már nagyon unjuk a hagyományos vaj, vajkrémek variációkat. Fogyaszthatjuk friss zöldségekkel – paradicsom, paprika, uborka, retek – vagy ami éppen elérhető. A lencse rendkívül egészséges, magas vitamin- és ásványianyag tartalma rendkívül jótékonyan hat a szervezet számára. Ráadásul egész évben készíthetjük, hiszen a lencse bármikor elérhető szezonalitástól függetlenül. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető fűszeres szendvicskrém, mely remek vendégváró finomság is.
Egyszerű lencsekrém recept
Hozzávalók:
- 20 dkg lencse
- 1 nagyobb fej lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 1 evőkanál olívaolaj
- őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- néhány szál friss petrezselyemzöld – a táláláshoz (elhagyható)
Előkészület: a lencsét előző este be kell áztatni.
Az egyszerű lencsekrém elkészítése lépésről – lépésre:
- A lencséről leöntjük az áztatóvizet, tiszta vízzel átmossuk és leöblítjük, leszűrjük.
- A sárgarépát megpucoljuk és karikákra vágjuk.
- A leszűrt lencsét egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát is és sózzuk ízlés szerint, majd annyi vízben amennyi ellepi feltesszük főni.
- Lassú tűznél nagyjából 30 perc alatt puhára főzzük.
- Közben a hagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón összezúzzuk.
- Az olajat hevítsük fel, pároljuk benne üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát is (adjunk hozzá fűszerpaprikát, ami lehet akár füstölt is) és keverjük össze.
- Ha a lencse és a répa megfőtt, öntsük le róla a felesleges vizet és keverjük hozzá a hagymához.
- Fűszerezzük a borssal és a mustárral.
- Majd aprítógépbe tesszük és összeturmixoljuk, hogy ne maradjon darabos (de ha úgy szeretjük akár maradhat darabosabban is).
- Ha szükséges utána fűszerezzük.
- Az egészet alaposan összekeverjük és még melegen vagy akár lehűtve kínáljuk.
Ha krémesebbre szeretnénk keverhetünk hozzá még kevés tejfölt is. Aki csípősebben szereti keverhet hozzá ízlés szerinti chili paprikát is. Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel. Friss bagettal vagy meleg pirítóssal is kiváló. De kínálhatjuk hideg sültek, fasírozottak mellé egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez