Lencsegulyás

A lencsegulyás az egyik legnépszerűbb lencsés étel, mely nemcsak szilveszter környékén kerülhet az asztalunkra. Annál is inkább, mivel a lencse – szezonalitástól függetlenül – egész évben könnyedén elérhető. Ráadásul nagyon egészséges, hiszen számos vitamint, ásványi anyagot és sok rostot is tartalmaz, mely a szervezetünkre igazán jótékonyan hat. Érdemes ezért bevenni a mindennapi étkezéseink közé és lehetőleg rendszeresen fogyasztani, hiszen a jótékony hatása elsősorban csak így érvényesül. A lencsegulyás egy rendkívül egyszerűen, de számos módon fűszerezhető étel, mely gazdagon ellátva zöldségekkel és hússal egytálételként is szolgálhat. Mindenképpen érdemes kipróbálni!

Hagyományos lencsegulyás recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse  
  • 50 dkg marhahús
  • 1 nagy – vagy 2 kisebb – fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 5 dkg zsír
  • 1,5 l víz
  • 2 db babérlevél
  • fél citrom frissen facsart leve
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál mustár
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • fűszerpaprika – ízlés szerint
  • őrölt kömény – ízlés szerint

Előkészületek: A lencsét előző este be kell áztatni.

Egyszerű lencsegulyás elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A beáztatott lencsét le kell öblíteni.
  2. A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a fokhagymát megpucolni, összezúzni.
  3. Az olajat hevítsük fel, pároljuk benne üvegesre a vöröshagymát, majd az összezúzott fokhagymát azzal is pirítsuk egy keveset.
  4. Majd adjuk hozzá a felkockázott marhahúst és magas hőfokon állandó keverés mellett fehéredésig pirítsuk.
  5. Ezután húzzuk le a tűzről és adjunk hozzá fűszerpaprikát (lehet füstölt is) és keverjük össze.
  6. Engedjük fel a vízzel és fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, őrölt köménnyel, esetleg egy szelet zellert is lehet tenni bele.
  7. Kis lángon főzzük legalább 2 órán keresztül. (érdemes másfél óra után megkóstolni)
  8. Ha már félig megpuhult a hús, akkor adjuk hozzá a leszűrt lencsét és az időközben megpucolt, felkockázott zöldségeket és 2 db babérlevelet is.
  9. Ha szükséges engedjük fel még vízzel.
  10. Közben készítsünk rántást 1 evőkanál lisztből és a majdnem elkészült levest rántsuk be vele.
  11. További néhány percig forraljuk össze és fűszerezzük mustárral, citromlével és igény szerint további sóval, borssal.
  12. Majd a babérleveleket vegyük ki belőle és frissen vagdalt petrezselyemzölddel még melegen tálaljuk.

Kínálhatunk hozzá még tejfölt. Egyszerűen önmagában vagy frissen sült kenyérrel tálaljuk. Érdemes kipróbálni!  Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom