Tartalomjegyzék
A lencsegulyás az egyik legnépszerűbb lencsés étel, mely nemcsak szilveszter környékén kerülhet az asztalunkra. Annál is inkább, mivel a lencse – szezonalitástól függetlenül – egész évben könnyedén elérhető. Ráadásul nagyon egészséges, hiszen számos vitamint, ásványi anyagot és sok rostot is tartalmaz, mely a szervezetünkre igazán jótékonyan hat. Érdemes ezért bevenni a mindennapi étkezéseink közé és lehetőleg rendszeresen fogyasztani, hiszen a jótékony hatása elsősorban csak így érvényesül. A lencsegulyás egy rendkívül egyszerűen, de számos módon fűszerezhető étel, mely gazdagon ellátva zöldségekkel és hússal egytálételként is szolgálhat. Mindenképpen érdemes kipróbálni!
Hagyományos lencsegulyás recept
Hozzávalók:
- 25 dkg lencse
- 50 dkg marhahús
- 1 nagy – vagy 2 kisebb – fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 5 dkg zsír
- 1,5 l víz
- 2 db babérlevél
- fél citrom frissen facsart leve
- 1 evőkanál liszt
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál mustár
- őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- fűszerpaprika – ízlés szerint
- őrölt kömény – ízlés szerint
Előkészületek: A lencsét előző este be kell áztatni.
Egyszerű lencsegulyás elkészítése lépésről – lépésre:
- A beáztatott lencsét le kell öblíteni.
- A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a fokhagymát megpucolni, összezúzni.
- Az olajat hevítsük fel, pároljuk benne üvegesre a vöröshagymát, majd az összezúzott fokhagymát azzal is pirítsuk egy keveset.
- Majd adjuk hozzá a felkockázott marhahúst és magas hőfokon állandó keverés mellett fehéredésig pirítsuk.
- Ezután húzzuk le a tűzről és adjunk hozzá fűszerpaprikát (lehet füstölt is) és keverjük össze.
- Engedjük fel a vízzel és fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, őrölt köménnyel, esetleg egy szelet zellert is lehet tenni bele.
- Kis lángon főzzük legalább 2 órán keresztül. (érdemes másfél óra után megkóstolni)
- Ha már félig megpuhult a hús, akkor adjuk hozzá a leszűrt lencsét és az időközben megpucolt, felkockázott zöldségeket és 2 db babérlevelet is.
- Ha szükséges engedjük fel még vízzel.
- Közben készítsünk rántást 1 evőkanál lisztből és a majdnem elkészült levest rántsuk be vele.
- További néhány percig forraljuk össze és fűszerezzük mustárral, citromlével és igény szerint további sóval, borssal.
- Majd a babérleveleket vegyük ki belőle és frissen vagdalt petrezselyemzölddel még melegen tálaljuk.
Kínálhatunk hozzá még tejfölt. Egyszerűen önmagában vagy frissen sült kenyérrel tálaljuk. Érdemes kipróbálni! Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez