Lencsefőzelék

A lencsefőzelék az egyik legnépszerűbb lencsés étel, főleg a szilveszteri időszakban fogyasztjuk. Pedig nagyon könnyen, gyorsan elkészíthető és nagyon egészséges is, így ajánlott minél többször fogyasztani belőle. Számos módon variálható, ízesíthető. Készíthetjük hússal vagy anélkül, tejfölösen vagy anélkül. A lencse fehérje tartalma meglehetősen magas, de sokkal könnyebben emészthető, mint például a marhahús, így már a babáknak is viszonylag hamar adható. Mivel pedig egész évben elérhető az üzletek polcain – bár maguk is vethetjük – így bármikor készíthető.   

Hagyományos lencsefőzelék recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg lencse  
  • 1 nagy – vagy 2 kisebb – fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 liter zöldségleves- vagy húsleves alaplé
  • 3 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 egész citrom frissen facsart leve
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 db babérlevél
  • 1 teáskanál cukor (elhagyható)
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • fűszerpaprika – ízlés szerint

Előkészületek: A lencsét előző este be kell áztatni.

Egyszerű lencsefőzelék elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A beáztatott lencsét le kell öblíteni.
  2. A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a fokhagymát megpucolni, összezúzni.
  3. Az olajat hevítsük fel, pároljuk benne üvegesre a vöröshagymát, majd húzzuk le a tűzről és adjunk hozzá fűszerpaprikát (lehet füstölt is) és keverjük össze.
  4. Majd adjuk hozzá a leszűrt lencsét és engedjük fel a liternyi húsleves vagy zöldséglével, ha nincs akkor vízzel.
  5. Adjuk hozzá a megmosott babérleveleket és ízesítsük sóval.
  6. Közepes tűznél, fedővel lefedve főzzük puhára.
  7. Mielőtt készre főne adjuk hozzá a fokhagymát is.  
  8. Közben a tejfölt keverjük simára a liszttel és néhány kanál – a lencséről levett – főzőlével.
  9. Habarjuk be vele a főzeléket, adjuk hozzá a citrom levét, ízesítsük a mustárral is és ha szükséges fűszerezzük után.
  10. További néhány percig forraljuk össze és már készen is van.

A babérleveleket vegyük ki belőle és még melegen tálaljuk. Kínálhatunk hozzá még tejfölt. Főtt, füstölt csülökkel, tarjával vagy egyszerűen önmagában frissen sült kenyérrel tálaljuk. Érdemes kipróbálni!  Jó étvágyat hozzá!

Lencsefőzelék kalória

10 dkg lencsefőzelék (tejfölösen, mustárral) az alábbi értékekkel bír:

  • 82,5 kcal
  • 5,14 g fehérje
  • 1,52 g zsír
  • 12,6 g szénhidrát

Mivel kalória tartalma nem magas, könnyedén beépíthető fogyókúrás étrendbe is.

Miele Főzőiskola: Lencsefőzelék:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkehez

error: Védett tartalom