Tartalomjegyzék
A lencsefőzelék tejföllel készül a leggyakrabban és ez az egyik legnépszerűbb lencsés étel. Nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető egytálétel, könnyű vacsora. Bár a lencse rendkívül egészséges – hiszen számos a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, nem fogyasztunk belőle eleget. Jellemzően a szilveszter körüli időszakban kerül előtérben, pedig rendszeres fogyasztását érdemes a mindennapi étkezések közé bevenni, mivel ezáltal sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Sót rendszeres fogyasztásával számos betegség is megelőzhető. Ráadásul könnyebben emészthető, mint az egyéb hüvelyesek és viszonylag korán, már a babáknak is adható. További nagy előnye, hogy szezonalitástól függetlenül egész évben elérhető az üzletek polcain.
Hagyományos lencsefőzelék tejföllel – recept
Hozzávalók:
- 50 dkg lencse
- 1 nagy – vagy 2 kisebb – fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 liter zöldségleves- vagy húsleves alaplé
- 3 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál olaj
- 1 egész citrom frissen facsart leve
- 1 evőkanál mustár
- 2 db babérlevél
- 1 teáskanál cukor (elhagyható)
- őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- fűszerpaprika – ízlés szerint
Előkészületek: A lencsét előző este be kell áztatni.
Az egyszerű lencsefőzelék tejföllel elkészítése:
- A beáztatott lencsét le kell öblíteni.
- A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a fokhagymát megpucolni, összezúzni.
- Az olajat hevítsük fel, pároljuk benne üvegesre a vöröshagymát, majd húzzuk le a tűzről és adjunk hozzá fűszerpaprikát (lehet füstölt is) és keverjük össze.
- Majd adjuk hozzá a leszűrt lencsét és engedjük fel a liternyi húsleves vagy zöldséglével, ha nincs akkor vízzel.
- Adjuk hozzá a megmosott babérleveleket és ízesítsük sóval.
- Közepes tűznél, fedővel lefedve főzzük puhára.
- Mielőtt készre főne adjuk hozzá a fokhagymát is.
- Közben a tejfölt keverjük simára a liszttel és néhány kanál – a lencséről levett – főzőlével.
- Habarjuk be vele a főzeléket, adjuk hozzá a citrom levét, ízesítsük a mustárral is és ha szükséges fűszerezzük után.
- További néhány percig forraljuk össze és már készen is van.
A babérleveleket vegyük ki belőle és még melegen tálaljuk. Kínálhatunk hozzá még tejfölt. Főtt, füstölt csülökkel, tarjával vagy egyszerűen önmagában frissen sült kenyérrel tálaljuk. Érdemes kipróbálni! Jó étvágyat hozzá!
Miele Főzőiskola: Lencsefőzelék:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez