Lencsefőzelék tejföllel

A lencsefőzelék tejföllel készül a leggyakrabban és ez az egyik legnépszerűbb lencsés étel. Nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető egytálétel, könnyű vacsora. Bár a lencse rendkívül egészséges – hiszen számos a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, nem fogyasztunk belőle eleget. Jellemzően a szilveszter körüli időszakban kerül előtérben, pedig rendszeres fogyasztását érdemes a mindennapi étkezések közé bevenni, mivel ezáltal sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Sót rendszeres fogyasztásával számos betegség is megelőzhető. Ráadásul könnyebben emészthető, mint az egyéb hüvelyesek és viszonylag korán, már a babáknak is adható. További nagy előnye, hogy szezonalitástól függetlenül egész évben elérhető az üzletek polcain.   

Hagyományos lencsefőzelék tejföllel – recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg lencse  
  • 1 nagy – vagy 2 kisebb – fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 liter zöldségleves- vagy húsleves alaplé
  • 3 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 egész citrom frissen facsart leve
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 db babérlevél
  • 1 teáskanál cukor (elhagyható)
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • fűszerpaprika – ízlés szerint

Előkészületek: A lencsét előző este be kell áztatni.

Az egyszerű lencsefőzelék tejföllel elkészítése:

  1. A beáztatott lencsét le kell öblíteni.
  2. A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a fokhagymát megpucolni, összezúzni.
  3. Az olajat hevítsük fel, pároljuk benne üvegesre a vöröshagymát, majd húzzuk le a tűzről és adjunk hozzá fűszerpaprikát (lehet füstölt is) és keverjük össze.
  4. Majd adjuk hozzá a leszűrt lencsét és engedjük fel a liternyi húsleves vagy zöldséglével, ha nincs akkor vízzel.
  5. Adjuk hozzá a megmosott babérleveleket és ízesítsük sóval.
  6. Közepes tűznél, fedővel lefedve főzzük puhára.
  7. Mielőtt készre főne adjuk hozzá a fokhagymát is.  
  8. Közben a tejfölt keverjük simára a liszttel és néhány kanál – a lencséről levett – főzőlével.
  9. Habarjuk be vele a főzeléket, adjuk hozzá a citrom levét, ízesítsük a mustárral is és ha szükséges fűszerezzük után.
  10. További néhány percig forraljuk össze és már készen is van.

A babérleveleket vegyük ki belőle és még melegen tálaljuk. Kínálhatunk hozzá még tejfölt. Főtt, füstölt csülökkel, tarjával vagy egyszerűen önmagában frissen sült kenyérrel tálaljuk. Érdemes kipróbálni!  Jó étvágyat hozzá!

Miele Főzőiskola: Lencsefőzelék:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom