Lencsefőzelék rántással

A lencsefőzelék rántással is készíthető – akárcsak számos főzelék – de sokan tartanak tőle. Pedig az egyik legegyszerűbb módja a levesek, főzelékek, szószok sűrítésének. Kis odafigyeléssel pedig elkerülhető, hogy csomós legyen vagy odaégjen.

A rántás készítésének 3 kihagyhatatlan lépése:

  1. Megfelelő vastag fenekű lábos vagy teflon serpenyő, ahol a folyamatos keverés mellett kevesebb esély van arra, hogy odakozmáljon. Érdemes esetleg lángelosztót is használni a tűzhelyen és takarékon készíteni a rántást.
  2. A zsiradék, mely mindig az étel jellegének és ízvilágának megfelelő legyen. Minél több zsiradékot használunk, annál több lisztet vesz fel. Világos mártásokhoz inkább a vaj javasolt.
  3. A liszt esetében pedig érdemes olyat használni – pl. rétesliszt – ami kevésbé csomósodik. Mindig annyi lisztet adjunk a zsiradékhoz – azt is folyamatos keverés mellett – amennyivel még híg marad a rántás. Ha fehér mártást készítünk, abban az esetben elég, ha csak felhabzik, egyéb esetben addig kavarjuk, amíg zsemleszínű nem lesz.

A magyaros konyha egyik legnépszerűbb étele a főzelék. A különböző zöldségek számos – rendkívül gyorsan és egyszerűen – elkészíthetők főzeléknek.

Hagyományos lencsefőzelék rántással

Hozzávalók:

  • 50 dkg lencse  
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 liter füstölthús vagy húsleves alaplé
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 egész citrom frissen facsart leve
  • 2 db babérlevél
  • 1 teáskanál cukor (elhagyható)
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • fűszerpaprika – ízlés szerint

Előkészületek: A lencsét előző este be kell áztatni.

Egyszerű lencsefőzelék elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A beáztatott lencsét le kell öblíteni.
  2. A vöröshagymát meg kell pucolni, a fokhagymát megpucolni, összezúzni.
  3. A lencsét engedjük fel a húsleves lével vagy ha az nincs annyi vízzel, annyi vízzel, amennyi ellepi és adjuk hozzá az egész hagymát, a babérleveleket és ízesítsük sóval.
  4. Közepes tűznél, fedővel lefedve főzzük közepesen puhára.
  5. Addig elkészítjük a fokhagymás rántást. Az összezúzott fokhagymát néhány percig kevés olajon megpirítjuk, majd elkeverjük benne a lisztet.
  6. Addig keverjük folyamatosan, amíg zsemleszínű nem lesz.
  7. Majd húzzuk le a tűzről és keverjünk hozzá pirospaprikát.
  8. A lencse főzővizéből merjünk ki 1-2 evőkanállal és öntsük a fokhagymás lisztre folyamatos keverés mellett.
  9. Keverjük csomómentesre és az egészet öntsük a lencséhez.
  10. Ízesítsük tovább sóval, borssal, frissen facsart citrom levével és főzzük addig ameddig a lencse megpuhul, illetve a főzelék be nem sűrűsödik (10-15 perc).

A babérleveleket vegyük ki belőle és még melegen tálaljuk. Kínálhatunk hozzá még tejfölt. Főtt, füstölt csülökkel, tarjával vagy egyszerűen önmagában frissen sült kenyérrel tálaljuk. Érdemes kipróbálni!  Jó étvágyat hozzá!

Lencsefőzelék Recept:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom