Tartalomjegyzék
A lencsefőzelék rántással is készíthető – akárcsak számos főzelék – de sokan tartanak tőle. Pedig az egyik legegyszerűbb módja a levesek, főzelékek, szószok sűrítésének. Kis odafigyeléssel pedig elkerülhető, hogy csomós legyen vagy odaégjen.
A rántás készítésének 3 kihagyhatatlan lépése:
- Megfelelő vastag fenekű lábos vagy teflon serpenyő, ahol a folyamatos keverés mellett kevesebb esély van arra, hogy odakozmáljon. Érdemes esetleg lángelosztót is használni a tűzhelyen és takarékon készíteni a rántást.
- A zsiradék, mely mindig az étel jellegének és ízvilágának megfelelő legyen. Minél több zsiradékot használunk, annál több lisztet vesz fel. Világos mártásokhoz inkább a vaj javasolt.
- A liszt esetében pedig érdemes olyat használni – pl. rétesliszt – ami kevésbé csomósodik. Mindig annyi lisztet adjunk a zsiradékhoz – azt is folyamatos keverés mellett – amennyivel még híg marad a rántás. Ha fehér mártást készítünk, abban az esetben elég, ha csak felhabzik, egyéb esetben addig kavarjuk, amíg zsemleszínű nem lesz.
A magyaros konyha egyik legnépszerűbb étele a főzelék. A különböző zöldségek számos – rendkívül gyorsan és egyszerűen – elkészíthetők főzeléknek.
Hagyományos lencsefőzelék rántással
Hozzávalók:
- 50 dkg lencse
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 liter füstölthús vagy húsleves alaplé
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál olaj
- 1 egész citrom frissen facsart leve
- 2 db babérlevél
- 1 teáskanál cukor (elhagyható)
- őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- fűszerpaprika – ízlés szerint
Előkészületek: A lencsét előző este be kell áztatni.
Egyszerű lencsefőzelék elkészítése lépésről – lépésre:
- A beáztatott lencsét le kell öblíteni.
- A vöröshagymát meg kell pucolni, a fokhagymát megpucolni, összezúzni.
- A lencsét engedjük fel a húsleves lével vagy ha az nincs annyi vízzel, annyi vízzel, amennyi ellepi és adjuk hozzá az egész hagymát, a babérleveleket és ízesítsük sóval.
- Közepes tűznél, fedővel lefedve főzzük közepesen puhára.
- Addig elkészítjük a fokhagymás rántást. Az összezúzott fokhagymát néhány percig kevés olajon megpirítjuk, majd elkeverjük benne a lisztet.
- Addig keverjük folyamatosan, amíg zsemleszínű nem lesz.
- Majd húzzuk le a tűzről és keverjünk hozzá pirospaprikát.
- A lencse főzővizéből merjünk ki 1-2 evőkanállal és öntsük a fokhagymás lisztre folyamatos keverés mellett.
- Keverjük csomómentesre és az egészet öntsük a lencséhez.
- Ízesítsük tovább sóval, borssal, frissen facsart citrom levével és főzzük addig ameddig a lencse megpuhul, illetve a főzelék be nem sűrűsödik (10-15 perc).
A babérleveleket vegyük ki belőle és még melegen tálaljuk. Kínálhatunk hozzá még tejfölt. Főtt, füstölt csülökkel, tarjával vagy egyszerűen önmagában frissen sült kenyérrel tálaljuk. Érdemes kipróbálni! Jó étvágyat hozzá!
Lencsefőzelék Recept:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez