Tartalomjegyzék
A zöldséges fasírtok, tócsnik, nagyon népszerűek, bár a lencsefasírt kevésbé ismert. A húslevesből megmaradt főtt zöldségeket szoktuk ilyen formában felhasználni, hiszen fokhagymás mártogatóssal nagyon ízletes főétel készíthető belőle. A lencsés ételek azonban leginkább Újévkor kerülnek előtérbe, ha megmaradt a szilveszteri – a sok pénz reményében főzött – lencséből.
Pedig a lencse rendkívül egészséges – fehérje tartalma a hüvelyesek közül a legmagasabb – mely a szervezetre igazán jótékonyan hat, ezért is érdemes belőle minél többet fogyasztani. Hatása azonban főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül, így fogyasszunk belőle egész évben. Annál is inkább, mert nem szezonális zöldség, egész évben könnyedén hozzájuthatunk a zöldséges üzletek, bevásárlóközpontok polcain, de magunk is vethetjük. Biokertben is könnyen nevelhető.
Fűszerekkel megbolondítva igazán különösen ízvilágú, melyet akár egyéb zöldségekkel – vagy maradék húsokkal – is készíthetjük együtt.
Egyszerű lencsefasírt recept
Hozzávalók:
- 20 dkg lencse
- 2 gerezd fokhagyma
- fél fej vörös– vagy lilahagyma
- 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
- 15 dkg kukoricadara
- 5 dkg bármilyen – akár vegyesen kevert – reszelt sajt
- 1 babérlevél
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- kakukkfű – ízlés szerint
- olaj a sütéshez
Előkészületek: A lencsét néhány órára elő kell áztatni.
A lencsefasírtok elkészítése lépésről – lépésre
- A lencsét átmossuk és leszűrjük majd enyhén sós vízben babérlevéllel és ízlés szerinti kakukkfűvel közepes lángon puhára főzzük.
- Közben a hagymákat megpucoljuk és apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón összezúzzuk.
- Ha a lencse elkészült a babérlevelet kiszedjük belőle és botmixer segítségével pürésítjük.
- Kevés olívaolajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, majd a fokhagymát is hozzáadjuk.
- Azzal is pirítjuk kicsit, majd a lencsepüréhez adjuk.
- Fűszerezzük sóval, borssal és félretesszük.
- A kukoricadarát 5 dl vízben feltesszük főni és folyamatos keverés mellett főzzük 10-15 percig.
- Majd hozzáadjuk a hagymás lencsét, a reszelt sajtot és fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint. Aki csípősebben szereti kevés chili paprikát is adhat hozzá.
- Majd pogácsákat formázunk a masszából.
- Ezután megforgatjuk a fasírtokat a zsemlemorzsában.
- Egy serpenyőben olajat hevítünk és a forró olajban néhány perc alatt megforgatva minden oldalát aranybarnára sütjük.
Kínálhatjuk tartármártással vagy fokhagymás mártogatóssal önmagában, de remek körete húsételeknek, halaknak. Főzelékek feltétje is lehet, de salátákkal is kitűnő választás. Igazán sokféleképpen készíthető és kínálható. Jó étvágyat hozzá!
Maradékmentő lencsefőzelék fasírt:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez