Lencse

A lencse az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, mely Ázsia hegyvidékeiről terjedt el és Közép-Európában már a kőkorszak idején termesztették. A faj a lencse növénynemzetségbe és a pillangósvirágúak családjába tartozik. A legnagyobb lencsetermelő országok: Kanada, India és Ausztrália.

Hazánkban – és egész Európában – a barna lencse az egyik legismertebb, legnépszerűbb lencse fajta. Bár itthon is egyre többféle lencse fajta megtalálható. Ráadásul már nemcsak a bioboltok, reform táplálkozási üzletek polcain, hanem a nagyobb bevásárlóközpontok, élelmiszer üzletláncok kínálatában is. Persze, a nagyon különlegeseket – például indiai lencsét –, még mindig jellemzően ázsiai boltokban vagy indiai élelmiszereket kínáló, esetleg a piacokon található fűszereseknél kaphatjuk meg.

Hagyományos lencse

A hagyományos lencse szinte az egyik legrégebben ismert és termesztett növényünk. Egyik legismertebb fajtája a Brewer, mely lapos, kerek szemű. A lencse az egész világon kedvelt konyhai alapanyag, bár hazánkban jellemzően csak a szilveszteri időszakban keresett. Pedig egész évben – szezonalitástól függetlenül – elérhető, és nagyon egészséges. A tápanyagtartalma értékesebb, mint a babnak vagy a borsónak és könnyebben is emészthető. Ráadásul a hüvelyesek közül a legmagasabb a fehérje tartalma is.

Érdemes belőle ezért nemcsak Újév környékén, de egész évben rendszeresen fogyasztani. Rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető, egészségvédő hatása van. Főleg mivel sokféle – a szervezet számára hasznos – vitamint– és ásványi anyagot tartalmaz. Továbbá magas a rost és víz tartalma is, így hasznos segítség az anyagcsere- és emésztési folyamatokra is. Ha pedig a puffadás problémát okoz(hat), akkor javasolt a vörös- vagy zöld lencse fogyasztása. Magas rost tartalma és alacsony glikémiás indexe miatt akár fogyókúrás étrendbe is könnyedén beilleszthető. De már babáknak is a hozzátáplálástól kezdve viszonylag hamar adhatóSzámos jótékony hatása van a szervezet számára, fogyasszuk minél többször.

A lencse felhasználása

Számos feldolgozási módja ismert, de a legjellemzőbb a hagyományos lencseleves vagy a lencsefőzelék. Ezen kívül is sok különleges ízhatású, zamatos étel készíthető belőle. Ázsiában nagyon népszerű, számos ételük alapanyaga. Rendkívül jó saláta alapanyag, bár ez a feldolgozási módja a legkevésbé ismert. Az utóbbi időszak népszerű ételei a különböző gyümölcs és zöldség chipsek. Lencséből is remek vendégváró chips készíthető, érdemes kipróbálni.

Szilveszter környékén keresettek nagyon a különböző lencsés ételek, hiszen ilyenkor a nem babonások asztalára is kerül a gazdagságot hozó ételből. Az újévi lencse ugyanis szimbolikus jelentőséggel is bír, hosszú évszázadok óta a következő év gazdagságát vetíti elő a lencse fogyasztása. Könnyedén elkészíthető és a fűszerezésének köszönhetően igazán különlegessé tehetők a legegyszerűbb hagyományos ételek is. Ráadásul a lencse a vegán vagy vegetáriánus étrendben a húsok – főleg darálthús – pótlására is használható.

Vásárlása, tárolása

A különböző fajtákhoz egész évben könnyedén hozzájuthatunk. Ha megvásároltuk használjuk fel, de ha nem így teszünk, akkor lehetőleg sötét, hűvös, fénytől védett helyen tároljuk. Lehet száraz pincében, kamrában egyaránt. Érdemes felbontás után jól záródó üvegben tartani. Vásárlást követően ajánlott 24 órára fagyasztóba tenni, így elkerülhető, hogy zsizsikes legyen. Megfelelő körülmények között akár egy évig is eláll, de érdemes a vásárlást követően fel is használni, mert minél tovább áll, annál hosszabb lesz a főzési ideje.

A lencse rendkívül jól fagyasztható – akár főtt, akár nyers állapotában – is.

Lencse- Lentil plant:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom