Tartalomjegyzék
A lencse vitamin tartalma és ásványi anyag tartalma is rendkívül magas, ezért fogyasztása nagyon egészséges. Ráadásul sok vizet és – a szervezet számára fontos – rostot tartalmaz, és bár a kalória tartalma nem kifejezetten alacsony, így diétás étrendek remek kiegészítője is lehet, sőt létezik lencse diéta is. Bár nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé – főleg a gyerekek nem rajonganak étre – érdemes rendszeresen fogyasztani belőle, nemcsak a szilveszteri időszakban. Hiszen egész évben könnyedén elérhető, így szezonalitás sem befolyásolja a fogyasztását.
Érdemes inkább kíméletesen párolni inkább, mint túl főzni, akkor jobban benne maradnak a hasznos vitaminok, ásványi anyagok. Érdemes bátran fűszerezni, mert fűszerezése által igazán különleges ízhatásokat érhetünk el a lencsés ételek készítése során.
Lencse vitamin tartalma
Vitaminban rendkívül gazdag, hiszen megtalálható benne az A-, B1-, B6-, B9-, B11- és C-vitamin is. Valamint jelentős az élelmirost tartalma is. Ráadásul több, mint 80%-a víz. Ásványi anyagok közül jelentős mennyiségű folsavat, cinket, vasat, nátriumot, kalciumot, káliumot, foszfort, mangánt is tartalmaz.
Ugyan a szénhidrát tartalma nem kevés – mivel 10 dkg-ban 53-60 g található – de mivel a glikémiás indexe alacsony, így lassan szívódik fel belőle a szénhidrát. Emiatt cukorbetegek is fogyaszthatják és diétás étrendbe is könnyedén beilleszthető.
Különleges tulajdonsága, hogy a hüvelyesek közül a legtöbb fehérjét tartalmazza, mely könnyebben is emészthető, mint például a marhahús. Ráadásul másfélszer annyi van benne, mint a marhahúsban.
Semleges íze lehetővé teszi széleskörű felhasználását, így tökéletes konyhai alapanyag szezonalitástól függetlenül egész évben.
Lencse hatása
A lencse hatása a szervezetre a többi zöldséghez hasonlóan nagyon kedvező. Bár ez jellemzően csak rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért is érdemes többször fogyasztani belőle akár heti rendszereséggel is. A megfelelően feldolgozott lencse ugyanis a változatos, egészséges étrend részét képezi.
Gyógyászati javallatai:
- vérszegénység
- alultápláltság
- fizikai- és szellemi kimerültség
- mivel tejtermelést elősegítő hatása is van, így szoptatós anyák étrendjébe is felvehető
- vércukorszint szabályozására
- vérkeringés javítására
- lábadozás
- az élet jelentős szakaszaiban, úgy, mint fejlődés, menopauza, időskor
- az egészséges szem megőrzésére
Mivel az emésztése nem könnyű – bár a hüvelyesek közül még a legkönnyebb – érdemes a fűszerezésénél emésztést könnyítő fűszereket is használni.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez