Lencse vetése

A lencse vetése nem nagyon jellemző kiskerti termesztésben, de nagyüzemi termesztése sem jelentős hazánkban. Pedig a lencse nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Bár hazánkban a barna lencse a legismertebb, legnagyobb felhasználású, az utóbbi időben itthon is számos egyéb lencse fajta is elérhető.

A lencse már a vaskor óta ismert és termesztett növény, mely Ázsia hegyvidékeiről terjedt el.Már az egyiptomiak és a rómaiak is lencsével szimbolizálták az újév bőségét és a jólétüket, de a halottak mellé is tettek belőle útravalónak, hogy így kívánjanak nekik minden jót. Sajnos, bár rendkívül egészséges hüvelyes, hazánkban főleg a szilveszteri időszakban keresett, pedig egész évben könnyedén elérhető.

Népszerűsítésére Nemesvámoson évről-évre megrendezésre kerül a Vámosi Lencse- és Hurka fesztivál is.

Lencse vetése, gondozása, szüretelése

A lencse vetéséhez is szükséges a talajt előkészíteni. A jól megmunkált, tápanyagdús, semleges, nem vizes talajt kedveli a leginkább.

Talaj savassága

A növények többsége a semleges kémhatású talajokat kedveli. Ám vannak kifejezetten savanyú talajt kedvelő növények. Ilyenek például a rododendronok, erika, szelídgesztenye. Illetve vannak meszes talajt kedvelők, mint például a barackfélék, bab, kömény, sziklakerti növények.

Hogyan tudjuk meg, hogy a mi kertünkben lévő talaj meszes-e?

Ha a talajra háztartási sósavat csepegtetünk, és az erősen pezsegni kezd, akkor sok meszet tartalmaz. Ha nem, akkor valószínűleg inkább savanyú. Az ország nyugati határszélén, vulkáni hegyeink erdőtalajain és a réti talajokon kimért telkeken jellemzően savanyú, míg a mészkőhegyek és dombvidéki kertek talaja általában semleges vagy meszes.

Indikátor papír segítségével pontosan megállapítható a talaj kémhatása. Ehhez egy pohárba egyharmad részig földet kell tenni, majd fel kell tölteni vízzel és el kell kevergetni. A teljes ülepedés és letisztulás után, bele kell mártani az indikátor papírt. Ha a:

  • a pH: 6-7 -> akkor a talaj semleges, vagyis nagyon jó
  • a pH: 5 -> enyhén savanyú
  • a pH: 8 -> enyhén lúgos, vagyis meszes

Ha pH 4 alatti vagy pH 9 fölötti, akkor már szélsőséges, javításra szoruló talajról beszélünk. A savanyú talajok mészporral könnyedén javíthatók. Indikátorpapír vegyszerboltokban és iskolai szemléltetőeszközöket forgalmazó üzletben beszerezhető.

A lencse hidegkedvelő növény, így vetése már az utolsó várható fagy előtt néhány héttel érdemes cserépbe ültetni őket úgy, hogy az utolsó fagy előtt 2-3 héttel még ki tudjuk őket ültetni a szabadba. 20 °C-os hőmérsékleten vagy ennél melegebb körülmények között hamar – nagyjából 10 nap alatt – csírázásnak indulnak és az ültetésület követően 80-110 napon belül szüretelhetők is lesznek. Ne várjuk meg, hogy a cserepét benőjék a gyökerei, mert azt már nem szereti.

Olyan helyre érdemes ültetni, ahol 6-8 órányi napfény is éri őket.

A magokat– ha közvetlenül a kerti talajba vetjük – ajánlott 2,5-3 cm mélyre (száraz talajba ennél is mélyebbre) kell szórni, betakarni egy réteg földdel, majd alaposan meg kell öntözni. A magok 2,5 cm távolságra kerüljenek egymástól.

Lencse gondozása

Érdemes támasztékot készíteni a palánták számára, melyre fel tudnak kapaszkodni akárcsak az uborka vagy a zöldbab. A földön tartva is termeszthető, de úgy jobban kitesszük a növényt a különböző fertőzéseknek. Folyamatos öntözése a kerti talajban nem szükséges.

Nevelhetjük őket cserépben is, de akkor legalább 20 cm mélységű földbe kell tegyük és figyeljünk rá, hogy több öntözést igényel, mert a talaja hamarabb kiszárad.

Társnövényei:

Azonban ne ültessük vöröshagyma és fokhagyma közelébe.

Lencse:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%91zel%C3%A9klencse

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom