Lencse újévkor

A lencse újévkor az egyik legnépszerűbb étel, mely szinte minden háztartásban megtalálható ilyenkor. Ennek pedig nem más sz oka, mint a babona. Pedig a lencse nagyon egészséges, mely fogyasztása az év többi részében is nagyon ajánlott. Annál is inkább, mivel számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagokat és sok rostot is tartalmaz. Emiatt segít az egészségünk megőrzésében, és különféle betegségek ellen is véd. Ezenkívül nagy előnye még, hogy – szezonalitástól függetlenül – egész évben könnyedén elérhető. Ráadásul fűszerezésének köszönhetően igazán különleges ízhatásúvá tehető. Érdemes a rizs, tészta, krumpli triumvirátusán túl más köretekkel is megpróbálkozni, hiszen számos egyéb lehetőség is adott.

Lencse újévkor, avagy lencse babona

De miért is újévkor fogyasztunk belőle a legtöbbet? Ugyanis újév napjához számos babona és hagyomány kapcsolódik. Sokszor pedig még azok is figyelembe veszik, akik nem babonások és nem hisznek a szerencse ilyen formán történő befolyásolásának.

  1. Ezek közül az egyik a lencse fogyasztása is.  Ettől várjuk, hogy az újévben sok pénzünk legyen. Minél több lencsét eszünk, annál több pénzünk lesz. Legalábbis a népi hiedelem szerint.
  2. De ilyen a malacsült is, amitől azt vár(hat)juk, hogy a malacunk kitúrja nekünk az újévben a szerencsét.

Emiatt viszont nem ajánlott a szárnyasok fogyasztása, mert a csirke, tyúk inkább elkaparja a szerencsét. A pulyka pedig mérgelődést, veszekedést hoz az új esztendőre. A halak fogyasztása sem javasolt, azokkal ugyanis elúszik a várható szerencsénk, így annak fogyasztása elsősorban karácsony környéké javasolt – legalábbis a babona szerint.

Desszertek közül sem mindegy mit fogyasztunk a szerencsénk szempontjából. Érdemes ilyenkor rétest – ami minél hosszabb, annál jobb – fogyasztani, mivel ez az édesség a hosszú, boldog életet szimbolizálja. A gyümölcsök fogyasztása is szimbolikus jelentőségű, ugyanis azt vetíti előre, hogy a munkánk gyümölcsöző legyen a következő évben is.

Lencse babona

Azon túlmenően pedig, hogy mit fogyasztunk, a régi szokások között arra is figyeltek, hogy újévkor a kamra is tele legyen. Ilyenkor feltöltötték a só-, cukor- és akár a lencse tartót is, hogy ne kelljen szűkölködni, hanem bőséges legyen az új esztendő. Ehhez tartozott a kenyér megszegése is, ugyanilyen jelentéssel.

Nemcsak az elfogyasztott ételek, de a cselekedetek is szimbolikus jelentőséggel bírnak a népi hiedelmek szerint. Így nem minegy mivel töltjük az újév első napját. Ilyenkor nem javasolt házimunkát végezni, szemetet kivinni, takarítani, mivel ezek szintén elvihetik a szerencsénket.

Érdemes emitt az új esztendőt úgy várni, hogy a környezetünk és mi magunk is rendben vagyunk. Így függetlenül attól, hogy teszünk-e újévi fogadalmat, már jól fogjuk indítani az új évet. Hiszen ahol a környezetünk rendben van, ott nagyobb eséllyel a lelkünk, testünk is. Ez pedig annál is inkább fontos, mert szintén az újévi babonák közé tartozik az is, hogy az év első napján orvost se keressünk fel. Ugyanis akkor betegesek leszünk egész évben.

Lajos-féle újévi LENCSEFŐZELÉK:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

error: Védett tartalom