Lencse tárolása

A lencse tárolása nem okozhat nehézséget, ha van száraz pincénk, jól szellőző kamránk, vagy előszobánk, ahol nincs fűtés. Ha pedig ezek nincsenek sem kell elkeseredni, mert a lencse remekül le is fagyasztható. A lencse rendkívül egészséges, ezért érdemes belőle tartani otthon, mivel rendszeres fogyasztás mellett jótékony hatása érzékelhető a szervezetünk számára.

Hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint-, ásványi anyagot tartalmaz. Ezen kívül magas a rost és a víz tartalma is, mely igazán jótékony az anyagcsere és az emésztési folyamatokra is. Ezért – bár a kalória tartalma nem kifejezetten alacsony – rendkívül jól alkalmazható diétás étrendek kiegészítőjeként is.

Lencse szüretelése

A lencse már az ültetés után 80-110 nappal megérik a szüretelésre. Akkor szedhető, ha a növények már elsárgulnak és a hüvelyek barnává váltak. Féléretten is leszedhetők, de akkor ezeket maximum egy hét alatt fel is kell használni, mert tovább nem őrzik meg a minőségüket.

Lencse tárolása

Régen a paraszti portákon a padláson szétterítve tárolták a lencsét, amíg meg nem száradt, akárcsak a diót. Manapság nem tárolunk be ilyen mennyiségeket, sőt a kiskerti termesztése sem jelentős. Bár az utóbbi időben az őszi betárolás is mindinkább háttérbe szorult, manapság mintha újra reneszánszát élné a különböző gyümölcsök, zöldségek téli tárolása.

Egyebek tárolása

  • Mák: A mákból is érdemes megvenni ősszel a család számára szükséges éves mennyiséget. Tüllzacskóban felfüggesztve az új mákig friss marad.
  • Hagyma: A hagymát ládában, szétterítve, fokhagymát, fűszerpaprikát felfűzve, szellős helyen – tornácon, előszobában – felfüggesztve tarthatunk hosszú ideig felhasználható állapotban.
  • Fűszernövény: Számos fűszernövényt (kapor, borsikafű, tárkony) is begyűjthetünk télire. Szintén csokorba kötve, fellógatva várhatnak a sorsukra.
  • Gyümölcsök: Alma, körte ládába rakosgatva hosszú ideig eltartható. Csak épp, érett darabokat tegyünk félre erre a célra és időnként válogassunk át.
  • Bogyók: Ha csipkebogyót gyűjtöttünk az őszi kirándulásaink során, azt is érdemes megszárítani és szárítva papír-, vagy tüllzacskóba fellógatva tárolhatók ezek is.
  • Sütőtök: a hideg aljzatra, betonra ne tegyük közvetlenül a termést, mert a lecsapódó pára károsíthatja, hamarabb megromlik, rothadásnak indul, ezért inkább faládában, kartondobozban tartsuk.
  • Burgonya: jól szellőző faládákban, kisebb mennyiségekben tartsuk, így kevésbé indul romlásnak. Sötét helyen tároljuk, különben hamar csírázni kezd.

Gyümölcsök és zöldségek téli tárolása:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom