Lencse szezon

A lencse szezon mondhatni szinte egész évben tart, hiszen bármikor könnyedén hozzájuthatunk. A lencse nagyon egészséges – a legtöbb fehérjét tartalmazza a hüvelyesek közül – melynek rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Hiszen sokféle vitamint– és ásványi anyagot tartalmaz, melyre a szervezetünknek szüksége van.

Érdemes ezért bevenni a mindennapi étkezéseink közé és minél rendszeresebben fogyasztani belőle. Annál is inkább, mert a lencsés receptek igazán sokszínűek, az előételtől a főételen át a nassolnivalóig, sok mindent készíthetünk belőle. Nemcsak a hazai, de az indiai konyha egyik fő alap növénye is. Fűszerezésével pedig igazán különlegessé tehetők a legegyszerűbb ételek is, érdemes próbálkozni.

Mivel magas a rost és víztartalma is, ezért segít az anyagcsere és emésztési folyamatoknál, így már viszonylag korán – a hozzátáplálást követően nem sokkal – babáknak is adható.

A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mikor teremnek, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.

Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:

  • a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
  • azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg 
  • tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
  • a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
  • érdemes a szedd magad akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, lekvár főzést tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire

Lencse szezon

A lencse vetése március végén kezdődhet meg a korábban jól kialakított, előkészített, tápanyaggal dúsított helyére, földjébe. A lencse főnövényként termesztett, utána kései őszi vagy téli retket, őszi salátát, áttelelő zöldségnövényeket termeszthetünk. Kiskerti termesztése nem jelentős, pedig a lencse biokertben is nevelhető. Ha nincs kertünk érdemes lencsecsírát termeszteni, mely igazán kis helyen is elfér. 

A lencse már az ültetés után 80-110 nappal megérik a szüretelésre. Akkor szedhető, ha a növények már elsárgulnak és a hüvelyek barnává váltak. Féléretten is leszedhetők, de akkor ezeket maximum egy hét alatt fel is kell használni.

Felszedés után ki kell morzsolni a száraz hüvelyekből a magokat és azokat érdemes még száraz, jól szellőző helyen szárítani.

Ezt követően össze kell szedni és jól záródó üvegekbe rakni fénytől védett, száraz helyre – kamra, pince polcaira – ahol akár egy évig is eltartható.

Hazánkban főleg a barna lencse ismert és használt alapanyag, pedig számos fajtája létezik. Egyre több helyen találkozhatunk a különböző fajtákkal, érdemes ezeket is kipróbálni.

Lencse:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom