Lencse nyersen

A lencse nyersen nem okoz gondot, ha csak 1-1 szemet eszünk belőle. De a lencsebár nagyon egészséges párolt vagy főtt állapotában alkalmazható, használható. Rendkívül népszerű konyhai alapanyag az egész világon, főleg az indiai konyha egyik fő alapanyaga. Hazánkban – ahogy Európában is – elsősorban a barna lencse a legismertebb, legkedveltebb fajta. Ezt főleg a főzelékekhez, levesekhez használjuk és előáztatást igényel.

Sós és édes ételekben is rendkívül széleskörűen hasznosítható, annak ellenére, hogy az íze meglehetősen megosztó. Pedig nagyon egészséges, számos – a szervezet számára hasznos – vitamin- és ásványianyag megtalálható benne.  Már kisbabáknak is adható a hozzátáplálás első zöldségei, gyümölcsei között. Magas rost tartalma a babák emésztésére is jótékonyan hat.

Lencse nyersen felhasználva

Nemcsak a lencsére, hanem az összes hüvelyesre igaz, hogy egészségkárosító glikozidokat tartalmaz. Ilyen például a phasin, ami a vörösvérsejtek szerkezetében okoz elváltozást. Ez pedig vérző gyomorbél gyulladást okozhat. Ez pedig nemcsak az emberi szervezet, de a házi kedvencek esetében is igaz, így azoknak se adjunk nyers lencsét. Azonban ezek a glikozidok a főzés hatására már nem okoznak problémát.

Magas purintartalma miatt a köszvényes, vese- és egyéb gyomorbetegségekben szenvedők számára nem ajánlott a fogyasztása. Annál is inkább, mivel magas cellulóz tartalma miatt nem könnyen emészthető – bár még így is a hüvelyesek között a legkönnyebben – de a különböző fűszerezések által könnyebbé tehető.

A vörös lencse – mely hántolt barna lencse – könnyebben emészthető, mint a népszerű barna lencse, azonban kevesebb vitamint- és ásványi anyagot tartalmaz.

 A lencsével jól harmonizálnak az alábbi fűszernövények: a babérlevél, a rozmaring, a kakukkfű, a zsálya, a fokhagyma, a citrom, a szegfűszeg, a gyömbér és a curry is.

Az emésztést segítő fűszerei pedig a mustármag, római kömény, édeskömény, koriander, borsikafű egyaránt. Érdemes kísérletezni velük egyéni szájíz szerint, mert különleges ízhatások érhetők el általuk, mellyel igazán változatossá tehetjük a lencsés ételeket.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom