Lencse kalória

A lencse kalória tartalma nem kifejezetten alacsony, ennek ellenére remek kiegészítője lehet a fogyókúrás étrendeknek is. Magas rost tartalma segíti az emésztést és az anyagcserére is jótékony hatással van. Még a méregtelenítésben is szerepet játszik.  

Ráadásul számos – a szervezet számára jótékony – vitamint– és ásványianyagot tartalmaz. A szezonja elsősorban Újévkor van, pedig érdemes belőle egész évben folyamatosan fogyasztani. Mivel rendszeres fogyasztás mellett segít az egészségünk megőrzésében.

10 dekagrammnyi száraz lencse nagyjából 345-355 kalóriát tartalmaz. A vörös lencse valamennyivel kevesebbet tartalmaz, mint a barna. Összehasonlításképpen az egész évben kapható alma energia tartalma egy közepes méretű alma esetén 50 kalória. De szintén egy közepes méretű banán esetében 100 kalória körül van.

Lencse kalória tartalma

10 dkg lencse (száraz) az alábbi értékekkel bír:

  • 352 kcal
  • 24,6 g fehérje
  • 1,1 g zsír
  • 52,7 g szénhidrát (melyből 2 g cukor)
  • 10,7 g rost

Lencsefőzelék kalória

10 dkg lencsefőzelék (tejfölösen, mustárral) az alábbi értékekkel bír:

  • 82,5 kcal
  • 5,14 g fehérje
  • 1,52 g zsír
  • 12,6 g szénhidrát

A szénhidrát tartalma is magas, de mivel a glikémiás indexe alacsony, ezért lassan szívódik fel belőle a szénhidrát, így fogyaszthatják cukorbetegek is és diétás étrendekbe is remekül beilleszthető.

A lencse glikémiás indexe: 26

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Tehát a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a lencsét.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom