Lencse hatása

A lencse hatása a szervezetre igazán jelentős, bár hazánkban szinte csak szilveszterkor kerül az asztalra. Pedig a lencse az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, már az ősember is termesztette.  Ázsia hegyvidékeiről terjedt el, de napjainkra a hazai vetésterülete igen csekély és kiskerti termesztése sem jelentős, pedig biokertben is nevelhető.

Bár a szezonja nem tart hosszú ideig, egész évben elérhető a zöldséges üzletek, bevásárlóközpontok polcain. Érdemes belőle minél többet fogyasztani, hiszen rendkívül egészséges, de a szerveztre csak rendszeres fogyasztás mellett fejti ki jótékony hatását.

A hüvelyesek közül a legtöbb fehérjét tartalmazza. Emésztése pedig sokkal könnyebb, mint pl. a marhahúsé, ráadásul másfélszer annyi fehérjét tartalmaz. Így már a babáknak is viszonylag korán adható a hozzátáplálást követően.

Lencse hatása

A lencse vitamin– és ásványi anyag tartalma igazán magas, ezen kívül a rost tartalma is magas, ennek köszönhetően számos jótékony hatással bír a szervezetre.

Többek között:

  • javítja a májfunkciót
  • a rostok jelentős szerepet játszanak az emésztés könnyítésében, az anyagcsere folyamatok gyorsításában, emiatt a fogyókúrában is hatékony
  • magas folsav tartalma miatt várandósság alatt kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mivel támogatja a magzat fejlődését
  • csökkenti a vércukorszintet és javítja a vérkeringést, segít az ideális vérnyomás megtartásában
  • segít a szem egészségének megőrzésében
  • csökkenti a változókor okozta panaszokat
  • fokozza a férfiak termékenységét
  • nyugtató

Gyógyászati javallatok:

  • vérszegénység
  • alultápláltság
  • fizikai- és szellemi kimerültség
  • tejtermelés növelésére szoptatós anyáknál
  • idős emberek és lábadozók étrendje

Ellenjavallatok:

Mint minden hüvelyest a lencsét is könnyebben emészthetővé és finomabbá teszi a fűszerekkel – főleg édesköménymagokkal – való főzés. Kisméretű fajtái – mint pl. az élénk narancssárga színű lencse – a legkönnyebben emészthetőek. Magas purintartalma miatt elővigyázatosságból csak ritkán fogyasszák azok, akiknek a vérében magas a húgysavtartalom.

A lencse ideális fogyasztási módjai

  • Főzve – áztatás nélkül és például babérlevéllel fűszerezve – extraszűz olívaolajjal és pár csepp frissen facsart citrom levével ízesítve.
  • Levesként akár többfajta hüvelyesből készült zöldséglevesként.
  • A lencséből készült liszt püréhez – főleg azoknak, akik emésztési problémákkal küzdenek.
  • Salátaként készítve.
  • Köretként egyaránt.

Táplálkozási célra a lencsét párolják vagy főzik. Ne főzzük bő vízben, hanem inkább pároljuk, így kíméletesebb és jobban megmaradnak benne a – szervezet számára hasznos – vitaminok, ásványi anyagok.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom