Tartalomjegyzék
A lencse hatása a szervezetre igazán jelentős, bár hazánkban szinte csak szilveszterkor kerül az asztalra. Pedig a lencse az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, már az ősember is termesztette. Ázsia hegyvidékeiről terjedt el, de napjainkra a hazai vetésterülete igen csekély és kiskerti termesztése sem jelentős, pedig biokertben is nevelhető.
Bár a szezonja nem tart hosszú ideig, egész évben elérhető a zöldséges üzletek, bevásárlóközpontok polcain. Érdemes belőle minél többet fogyasztani, hiszen rendkívül egészséges, de a szerveztre csak rendszeres fogyasztás mellett fejti ki jótékony hatását.
A hüvelyesek közül a legtöbb fehérjét tartalmazza. Emésztése pedig sokkal könnyebb, mint pl. a marhahúsé, ráadásul másfélszer annyi fehérjét tartalmaz. Így már a babáknak is viszonylag korán adható a hozzátáplálást követően.
Lencse hatása
A lencse vitamin– és ásványi anyag tartalma igazán magas, ezen kívül a rost tartalma is magas, ennek köszönhetően számos jótékony hatással bír a szervezetre.
Többek között:
- javítja a májfunkciót
- a rostok jelentős szerepet játszanak az emésztés könnyítésében, az anyagcsere folyamatok gyorsításában, emiatt a fogyókúrában is hatékony
- magas folsav tartalma miatt várandósság alatt kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mivel támogatja a magzat fejlődését
- csökkenti a vércukorszintet és javítja a vérkeringést, segít az ideális vérnyomás megtartásában
- segít a szem egészségének megőrzésében
- csökkenti a változókor okozta panaszokat
- fokozza a férfiak termékenységét
- nyugtató
Gyógyászati javallatok:
- vérszegénység
- alultápláltság
- fizikai- és szellemi kimerültség
- tejtermelés növelésére szoptatós anyáknál
- idős emberek és lábadozók étrendje
Ellenjavallatok:
Mint minden hüvelyest a lencsét is könnyebben emészthetővé és finomabbá teszi a fűszerekkel – főleg édesköménymagokkal – való főzés. Kisméretű fajtái – mint pl. az élénk narancssárga színű lencse – a legkönnyebben emészthetőek. Magas purintartalma miatt elővigyázatosságból csak ritkán fogyasszák azok, akiknek a vérében magas a húgysavtartalom.
A lencse ideális fogyasztási módjai
- Főzve – áztatás nélkül és például babérlevéllel fűszerezve – extraszűz olívaolajjal és pár csepp frissen facsart citrom levével ízesítve.
- Levesként akár többfajta hüvelyesből készült zöldséglevesként.
- A lencséből készült liszt püréhez – főleg azoknak, akik emésztési problémákkal küzdenek.
- Salátaként készítve.
- Köretként egyaránt.
Táplálkozási célra a lencsét párolják vagy főzik. Ne főzzük bő vízben, hanem inkább pároljuk, így kíméletesebb és jobban megmaradnak benne a – szervezet számára hasznos – vitaminok, ásványi anyagok.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez