Lencse főzése

A lencse főzése, párolása a leggyakrabban alkalmazott elkészítési módja a magas fehérje tartalmú hüvelyesnek. Bármilyen ételt készítünk is belőle mindenképpen meg kell főzni vagy párolni, ugyanis nyersen egészségkárosító glikozidokat tartalmaz – akárcsak a többi hüvelyes. Azonban főtt állapotában rendkívül egészséges, érdemes a napi étkezéseink közé bevenni, annál is inkább mivel jótékony hatása a szervezetre főként rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.

A lencse főzési ideje

A lencse fajták egy részét szükséges hosszabb ideig – jellemzően egy éjszakán át – beáztatni a felhasználása előtt. Vannak azonban olyanok – például a vörös lencse is ilyen – melyek csak több váltóvízzel történő átöblítést igényelnek és már főzhetjük is őket.  A puffadás elkerülése miatt érdemes az első főzővizet leönteni a lencséről.

Az sem mindegy, hogy milyen a zöldség kora, mérete, mert egy zsenge, friss zöldség főzésének sokkal kevesebb idő szükséges. De meghatározó lehet az edény is, amiben főzzük, ugyanis más kuktában főzni és más egy egyszerű fazékban. Persze a receptek leírásában nem részletezik ennyire a főzési időket, sokszor magunknak kell kitapasztalni, kóstolgatni, villával szúrkálni stb., hogy az állapotát lássuk.

Lencse főzése, ízesítése

Érdemes tudni, hogy nem ajánlott savas anyagokat főzés közben hozzáadni a lencsés ételekhez, ugyanis meghosszabbítják a lencse főzési idejét. Ezért akár paradicsomot, ecetet adunk hozzá ízesítésként, azt mindig csak a végén tegyük. Sózni is érdemesebb a már elkészült ételt.

A lencse főzési ideje a fajtájától is nagyban függ. De érdemes kiindulásképp mindig a zöldség állapotát figyelembe venni és azt, hogy mihez készítjük. Minél öregebb a lencse, annál több idő szükséges a megfőzéséhez. Főzni lassú tűzön, kíméletesen érdemes.

Főzzük vagy pároljuk

Érdemes inkább kíméletesen párolni, mint főzni, hiszen úgy maradnak meg benne jobban a hasznos vitaminok, ásványi anyagok. Ugyanis a lencse rendkívül egészséges, melyet érdemes a mindennapi étkezéseink közé bevenni. Főleg mivel egész évben könnyedén elérhető.

Mivel a vitamin – és ásványi anyag tartalma is magas és sok rostot is tartalmaz, fogyókúrás étrendek remek kiegészítője is. Annak ellenére, hogy a kalória tartalma nem kifejezetten alacsony. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, hiszen a glikémiás indexe viszont kifejezetten alacsony.

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%91zel%C3%A9klencse

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom