Lencse fesztivál

A lencse nem a legnépszerűbb zöldségféle – kivéve a szilveszteri időszakot – pedig nagyon egészséges, de így is van szükség a népszerűsítésére, melyre Lencse fesztivál is létrejött. A lencse már évezredek óta ismert és termesztett növény, már az ősember is termesztette. Hazánkban a lencse vetésterülete nem számottevő és a kiskertekben sem sűrűn fordul elő. Pedig biokertben is nevelhető és a számos fajtának köszönhetően őszi vetése is lehetséges.

Ha lehetőségünk van rá érdemes vetni, mert számos jótékony hatása van. Amennyiben nincs kertünk lencsecsírát is nevelhetünk, ennek nagy előnye, hogy nem helyigényes. A lencse ugyanis számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, érdemes a mindennapi étkezéseink közé bevenni. A hüvelyesek közül a legtöbb fehérjét tartalmazza és alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegeknek is ajánlott. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Nagy előnye, hogy – szezonalitástól függetlenül – egész évben elérhető az üzletek polcain, ráadásul már babáknak is viszonylag korán bevezethető az étrendjébe.

Lencse fesztivál – Nemesvámos

A Veszprém megyei Nemesvámoson – e gyönyörű Balaton-felvidéki településen – 2013. óta minden év februárjában megrendezésre kerül a Vámosi Lencse- és hurkafesztivál, melynek hagyományosan az Új Sportcsarnok és környéke ad otthont.

Mert bizony az ismertebb Levendula fesztivál vagy az Almafesztiválok mellett léteznek kevésbé ismertek, mint például a Céklafesztivál vagy akár a Sütőtök fesztivál. De ilyen a Lencse fesztivál is. Az egész napos programsorozat keretében számos lehetőséggel várják a látogatókat. Ezen az eseményen különböző termelők is kínálják a portékáikat, hiszen vásárfia és lencsés ételek sokasága egyaránt várja az érdeklődőket. Ezen kívül többek között hurka készítő és lencsefőző versenyre is lehet nevezni. Melyre csapatok jelentkezését várják. A portékák és gasztronómiai különlegességek kínálása mellett számos érdekes programmal, zenei és egyéb táncos műsorokkal egész nap várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Érdemes ellátogatni, ha lehetőségünk engedi!  

https://www.programturizmus.hu/

Címlapkép: Hurka- és Lencse Fesztivál (forrás: http://napok.4t.hu/tajegysegek/eszak-dunantul/viii-vamosi-lencse-es-hurkafesztival-2020)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom