Lencse fajták

Hazánkban a lencse fajták között vannak nagyon népszerűek és vannak, amik kevésbé ismertek. A lencse az egyik legrégebben ismert növényünk, már az ősember is termesztette. Jóval értékesebb a tápanyag tartalma, mint a babnak vagy a borsónak és még könnyebben is emészthető, mint ez előbbiek.

Érdemes belőle nemcsak Újév környékén, de egész évben rendszeresen fogyasztani. Annál is inkább, mert számos – a szervezet számára hasznos – vitamint– és ásványi anyagot tartalmaz, melyek főleg rendszeres fogyasztás mellett fejtik ki jótékony hatásukat. Ráadásul magas rost és víz tartalmának köszönhetően jótékony az anyagcsere- és emésztési folyamatokra is, így fogyókúrás étrendbe is könnyedén beilleszthető. De már babáknak is a hozzátáplálástól kezdve viszonylag hamar adható.  Magas rost tartalma ugyanis segít az emésztésben.

Lencse fajták

Magról vetve magunk is termeszthetjük, biokertben is nevelhető, de ha nincs kertünk akár ki is csíráztathatjuk. A lencsecsíra rendkívül egészséges és jól használható salátákhoz, párolt zöldségekhez, de vagdalt és töltött, rakott ételek ízesítőjeként egyaránt.

A formájuk, színük is rendkívül változatos, hiszen vannak hosszúkás vagy körte alakúak – ezek az ismertebbek – de létezik gömbölyű változata is. Színük az egészen sötét zöldtől a csíkozotton át a cirmos szürkészöldig, még sárga is lehet.

Lencse fajták:

Barna lencse

Európában – így hazánkban is – ez az egyik legnépszerűbb, legkedveltebb fajta, ezek közül is legismertebb a Brewer. Lapos, kerek szemű, mely minél apróbb, annál hamarabb megpuhul. Ennek ellenére érdemes főzés előtt egy teljes éjszakára beáztatni, hogy megszívja magát vízzel és jobban, könnyebben megfőjön.

Felhasználása: elsősorban főzeléknek és levesnek, de saláta és fasírt készítéséhez is ez a legjobb fajta. Fűszerezése: babérlevéllel, borsikafűvel, citrommal, fokhagymával, fűszerpaprikával.

Fekete lencse

Vagy más néven Beluga lencse. E nevét annak köszönheti, hogy olyan apró szemű, mint a beluga ikra, így hívják még kaviárlencsének is. Fényes héjának köszönhetően főzés közben nem esik szét. Áztatás nélkül is gyorsan, könnyen megpuhul, hamar megfő.

Felhasználása: salátához, leveshez, köretként

Fűszerezése: jellegzetes íze miatt nem szükséges az alap fűszereken kívül mást használni.

Sárga lencse

A sárga lencse élénk színe miatt rendkívül mutatós, enyhén dióra emlékeztető édeskés ízű. Érdekessége, hogy Candiai diéta alatt is fogyasztható. Előáztatást igényel, mely legalább 2 óra legyen. Hamar – max. 20-25 perc alatt – puhára fő.

Felhasználása: nagyon jól mutat köretként

Fűszerezése: jellegzetes íze miatt remekül illik hozzá a currypor.

Vörös lencse

A vörös lencse az ázsiai konyha egyik legfőbb alapanyaga, a rizs mellett. Előáztatást nem igényel. Ennek a fajtának nincs héja és a főzés során elveszti élénk színét. Pépes állagúra fő már 10-20 perc alatt is. Az indiai konyha egyik legkedveltebb növénye, önálló ételként vagy levesbetétnek is készíthető.

Felhasználása: elsősorban önálló ételként vagy levesbetétként, mivel szétfővő fajta.

Fűszerezése: jól illik hozzá a római kömény, fekete mustármag, koriander, kurkuma.

Zöld lencse

A zöld lencse vagy más néven Puy-i lencse, mivel több, mint 2000 éve termesztik Le Puy környékén Franciaországban. Színe a sötétzöldtől a barnászöldig mindenféle árnyalatban megtalálható. Kisebb a barna lencsénél, enyhén borsos ízű, mely nem igényel áztatást. Enélkül is hamar – 20-25 perc alatt – megpuhul. További fajták: Avondale, Green Eston, Laird.

Felhasználása: elsősorban saláta késztésére alkalmas, mivel nem fő szét.

Fűszerezése: friss kakukkfű jól illik hozzá.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom