Lencse fagyasztása

A lencse fagyasztása az egyik lehetséges módja annak, ha túl sokat főztünk és el szeretnénk tenni ebből az egészséges hüvelyesből. Bár elkészítése leginkább az Újév körül kerül előtérbe, de egész évben elérhető, így szinte bármikor fogyaszthatunk belőle. Érdemes bevenni a mindennapi étkezéseink közé, mivel számos – a szervezet számára hasznosvitamint– ásványi anyagot tartalmaz. Rendszeres fogyasztása segít az egészség megőrzésében és számos betegség megelőzésében is.

Amikor még nem volt hűtőszekrény és a cukrot sem ismerték, az emberek mindig olyan zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak, aminek éppen a szezonja volt. Majd a növényi termények gyűjtögetésével szinte egy időben már elkezdődött a felesleg megőrzése is. A különböző területeken más-más eljárást alkalmaztak.

Ugyanis a hideg mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, ám a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.

Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, melyet során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez azóta is nagyon népszerű és az aszalható gyümölcsök száma – az eljárás modernizálásával – egyre csak növekszik. Hazánkban jellemzően a szilva, sárgabarack, alma, körte, meggy, de az áfonya is nagyon népszerű aszalt gyümölcs formájában is.

A cukor megjelenésével pedig a befőzések, lekvár főzések kora nyitott meg új lehetőségeket. A zöldségeket savanyítással is tartósították, a húst pedig elsősorban sózással, füstöléssel.

Lencse fagyasztása

A lencse – akárcsak számos zöldség – le is fagyasztható. Nemcsak nyersen – bár így megelőzhető, hogy zsizsikessé váljon – de főtt állapotában is.

A felesleget tehát bátran fagyasszuk le. A lencse fagyasztható nyersen, főzve vagy sütve egyaránt. Attól függően kell lefagyasztanunk, hogy mire szeretnénk majd felhasználni.

Akár elő is készíthetjük a későbbi felhasználásának megfelelően, így előre időt tudunk megspórolni magunknak. Már így bezacskózhatjuk ízlés szerinti fűszerezhetjük és megfelelő méretű dobozokba tehetjük. Úgy kevesebb helyet foglal. De akár össze is turmixoljatjuk, és szintén dobozokba fagyaszthatjuk le. Remek alapanyaga lesz a krémlevesnek, pürének egyaránt.

A lencse így fagyasztva legfeljebb néhány hónapig tartható el.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom