Lencse csíra

A lencse csíra – akárcsak általában a csírák – a szervezetet energiával tölti fel, fogyasztásuk nagyon jótékony. Az egészséges táplálkozás alapja a zöldségfélékben gazdag étrend kiegészítve az élő élelmiszerek fogyasztásával. Ezért is ajánlott a csírák fogyasztását beépíteni a napi étkezések közé. Annál is inkább mivel nemcsak kiváló tápanyag forrás, de finom is.

A különböző csírák – búza-, zab-, retek, rozs, hagyma, brokkoli stb. – fogyasztása azért is nagyon egészséges, mert rendkívül jól beindítják a szervezet kémiai reakcióit. Ugyanis csírázáskor a magokban eltárolt enzimek aktívakká vállnak, a keményítőjük cukorrá alakul át, fehérjéjük aminosavakká, zsírjuk zsírsavakká bomlanak. Az enzimek pedig az anyagcsere igen fontos résztvevői. A csírák ezért túl azon, hogy energiával töltik fel a szervezetet, hatékonyan részt vesznek a méregtelenítésben, salaktalanításban. Ezen túlmenően pedig tartalmaznak számos vitamint, ásványi anyagokat és sókat, amik a szervezet egészséges működéséhez szükségesek.

A különféle csírák pedig különböző megbetegedésekre, problémákra hatékonyak.

Lencse csíra

A lencse csíra a benne található mézga- és pektin tartalom miatt jelentősen csökkenti az étkezések után hirtelen fellépő vércukorszint emelkedést. Emiatt a cukorbetegek diétájának is remek kiegészítője lehet. Ezenkívül nagyobb mennyiségben tartalmaz magnéziumot, vasat, cinket és klórt is.

Mindezek együttes hatásának köszönhetően fogyasztása jótékonyan hat a szervezet számára.

Mire jó a lencse csíra?

A lencse csírája az alábbi betegségek, problémák esetén lehet hatékony segítség:

  • legyengült immunrendszer
  • nem megfelelő vércukorszint
  • emésztési problémák esetén
  • székrekedés esetén

Lencse csíra jótékony hatásai:

  • immunerősítő
  • koleszterincsökkentő
  • magas a rosttartalma
  • vércukor szabályozó

Ellenjavallatok

gyerekeknek, várandós nőknek, időseknek és gyenge immunrendszerrel rendelkezőknek nem javasolt a nyers csírák fogyasztása.

Mire figyeljünk a csírák vásárlása során?

Az alábbiakra érdemes figyelni:

  • mindig hűtött, friss terméket vásároljunk
  • ha már kétes az állaga, közel a szavatosság lejárata, azt ne vegyük meg
  • a csírákat ne fogjuk meg kézzel, csipesszel, vagy kesztyűvel vegyünk a zacskóból
  • étteremben lehetőleg ne fogyasszunk nyers csírát

Otthon, mi magunk is csíráztathatunk magokat az őszi, téli vitaminhiányos időszakban. Arra azonban figyeljünk, hogy csak csírázásra szánt magokat használjunk erre a célra. Ezek ugyanis nem tartalmaznak vegyszereket.

Mindent a csíráztatásról – házilag, egyszerűen, olcsón:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%91zel%C3%A9klencse

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom