Tartalomjegyzék
A lencse csĂra – akárcsak általában a csĂrák – a szervezetet energiával tölti fel, fogyasztásuk nagyon jĂłtĂ©kony. Az egĂ©szsĂ©ges táplálkozás alapja a zöldsĂ©gfĂ©lĂ©kben gazdag Ă©trend kiegĂ©szĂtve az Ă©lĹ‘ Ă©lelmiszerek fogyasztásával. EzĂ©rt is ajánlott a csĂrák fogyasztását beĂ©pĂteni a napi Ă©tkezĂ©sek közĂ©. Annál is inkább mivel nemcsak kiválĂł tápanyag forrás, de finom is.
A kĂĽlönbözĹ‘ csĂrák – bĂşza-, zab-, retek–, rozs, hagyma, brokkoli stb. – fogyasztása azĂ©rt is nagyon egĂ©szsĂ©ges, mert rendkĂvĂĽl jĂłl beindĂtják a szervezet kĂ©miai reakciĂłit. Ugyanis csĂrázáskor a magokban eltárolt enzimek aktĂvakká vállnak, a kemĂ©nyĂtĹ‘jĂĽk cukorrá alakul át, fehĂ©rjĂ©jĂĽk aminosavakká, zsĂrjuk zsĂrsavakká bomlanak. Az enzimek pedig az anyagcsere igen fontos rĂ©sztvevĹ‘i. A csĂrák ezĂ©rt tĂşl azon, hogy energiával töltik fel a szervezetet, hatĂ©konyan rĂ©szt vesznek a mĂ©regtelenĂtĂ©sben, salaktalanĂtásban. Ezen tĂşlmenĹ‘en pedig tartalmaznak számos vitamint, ásványi anyagokat Ă©s sĂłkat, amik a szervezet egĂ©szsĂ©ges működĂ©sĂ©hez szĂĽksĂ©gesek.
A kĂĽlönfĂ©le csĂrák pedig kĂĽlönbözĹ‘ megbetegedĂ©sekre, problĂ©mákra hatĂ©konyak.
Lencse csĂra
A lencse csĂra a benne találhatĂł mĂ©zga- Ă©s pektin tartalom miatt jelentĹ‘sen csökkenti az Ă©tkezĂ©sek után hirtelen fellĂ©pĹ‘ vĂ©rcukorszint emelkedĂ©st. Emiatt a cukorbetegek diĂ©tájának is remek kiegĂ©szĂtĹ‘je lehet. EzenkĂvĂĽl nagyobb mennyisĂ©gben tartalmaz magnĂ©ziumot, vasat, cinket Ă©s klĂłrt is.
Mindezek együttes hatásának köszönhetően fogyasztása jótékonyan hat a szervezet számára.
Mire jĂł a lencse csĂra?
A lencse csĂrája az alábbi betegsĂ©gek, problĂ©mák esetĂ©n lehet hatĂ©kony segĂtsĂ©g:
- legyengĂĽlt immunrendszer
- nem megfelelő vércukorszint
- emésztési problémák esetén
- székrekedés esetén
Lencse csĂra jĂłtĂ©kony hatásai:
- immunerĹ‘sĂtĹ‘
- koleszterincsökkentő
- magas a rosttartalma
- vércukor szabályozó
Ellenjavallatok
gyerekeknek, várandĂłs nĹ‘knek, idĹ‘seknek Ă©s gyenge immunrendszerrel rendelkezĹ‘knek nem javasolt a nyers csĂrák fogyasztása.
Mire figyeljĂĽnk a csĂrák vásárlása során?
Az alábbiakra érdemes figyelni:
- mindig hűtött, friss terméket vásároljunk
- ha már kétes az állaga, közel a szavatosság lejárata, azt ne vegyük meg
- a csĂrákat ne fogjuk meg kĂ©zzel, csipesszel, vagy kesztyűvel vegyĂĽnk a zacskĂłbĂłl
- Ă©tteremben lehetĹ‘leg ne fogyasszunk nyers csĂrát
Otthon, mi magunk is csĂráztathatunk magokat az Ĺ‘szi, tĂ©li vitaminhiányos idĹ‘szakban. Arra azonban figyeljĂĽnk, hogy csak csĂrázásra szánt magokat használjunk erre a cĂ©lra. Ezek ugyanis nem tartalmaznak vegyszereket.
Mindent a csĂráztatásrĂłl – házilag, egyszerűen, olcsĂłn:
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%91zel%C3%A9klencse
Vissza a kategĂłria cikkeihez