Tartalomjegyzék
Manapság egyre nagyobb reneszánszát élik a különböző gyümölcsös, zöldséges rágcsák, mint például az almachips, banánchips, vagy akár a lencse chips is. Ezeknek az ízletes ropogtatni valóknak nagy előnye, hogy nem tartalmaznak sem hozzáadott adalékanyagokat, sem egyéb cukrokat és a zöldségben, gyümölcsben található vitaminok, ásványi anyagok is benne maradnak. Minél vékonyabbak a szeletek, annál ropogósabb lesz, és ez az aranyszabály, bármely gyümölcs, vagy zöldség esetén érvényes. Érdemes más gyümölcsökkel, de akár zöldségekkel is próbálkozni, igazán különleges a cékla vagy zellerchips is. Mindenképpen megér egy próbát, de készen is kapható.
Lencse chips recept
Hozzávalók:
- 14 dkg vörös lencse
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 karika vöröshagyma
- 4 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál füstölt fűszerpaprika
- fél teáskanál kurkuma
- fél teáskanál cayenne bors
- 1 evőkanál szárított bazsalikom
- 2 evőkanál almabor
- 1 evőkanál juharszirup
- 1,8 dl víz
- só, bors – ízlés szerint
A lencse chips elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a lencsét már előző este be kell áztatni sós vízbe.
- Majd tiszta vízzel át kell öblíteni, és turmixba kell tenni.
- A fokhagymát meg kell pucolni és kisebb darabokra vagdosni.
- A hagyma szeletet is apróbbra vágni.
- Majd a sütőt melegítsük elő 190 fokra.
- Ezután a turmixba kell tenni az összes hozzávalót és alaposan össze kell keverni, pépesíteni.
- Zsírpapírral bélelt tepsire kell elegyengetni a pépet, szépen vékonyan.
- Majd az előmelegített sütőbe kell tenni és nagyjából 30 percig sütni.
- Ezután vegyük ki és hagyjuk 10 percig hűlni.
- Majd először vágjuk csíkokara, azután háromszögekre.
- Ezeket ismét tegyük sütőbe és 170 fokon további 5-10 percig szárítsuk.
- Ha elkészült hagyni kell kihűlni, sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint és már fogyasztható is.
Érdemesebb egyszerre nagyobb adagot is készíteni, mert nagyon hamar elfogy. Azonban ne tegyük nagy tálba, dobozokba, mert visszapuhulhat. Inkább tányérra szedjük ne sokat halmozva egymásra.
Fontos, hogy a chipseket mindig közvetlenül sütés után sózzuk, fűszerezzük. Készíthetünk hozzá mártogatóst is! Remek vendégváró finomság!
Jó étvágyat hozzá!
Eat Real Lencse Chips + mártogatós:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez