Lencse babáknak

Vajon mikortól adható lencse babáknak? A lencse szezon idején érdemes az értékes zöldségből betárolni, mert nagyon egészséges. A vitamin – ásványianyag és rost tartalma is igen magas, így rendszeres fogyasztásával a lencse hatása érezhető a szervezet számára is. Ráadásul számos módon felhasználható. Az egyik legnépszerűbb élelmiszer a konyhákban és nemcsak szilveszter idején.

Mikortól adható lencse babáknak?

A lencse azon zöldségek közé tartozik, ami a hozzátáplálás kezdete után nem sokkal már 8 hónapos kor körül adhatók a babáknak. A 6 hónapos kor nagyjából a hozzátáplálás időszakának a kezdete. Ekkorra ugyanis a legtöbb baba pocakja már megérik az új ízek emésztésére. Ilyenkor már meg lehet próbálkozni a burgonya, a cékla, a sárgarépa, saláta, édesburgonya, gesztenye, brokkoli, spárga megismertetésével is.

Gyümölcsök közül először érdemes az alma, őszibarack, banán kóstoltatásával kezdeni. Ajánlott 3-4 napig egy étel adása, hogy meg tudja szokni a gyomruk.

Érdemes ezeket szépen sorban bevezetni, hogy a gyomruk meg tudja szokni az új ízeket. Párolt, vagy főtt formában célszerű először megismertetni velük úgy, hogy alaposan leturmixoljuk, vagy összepasszírozzuk. A párolás esetében kevésbé sérülnek a zöldségekben található vitaminok.

Nem sok étel van, ami 1 éves kor alatt nem adható, de az eper, a dió, a méz, mind ezek közé tartozik.

Mire érdemes figyelni, ha lencsét adunk a babának

  • Alaposan meg kell mosni a zöldség, gyümölcs héját, csak ezután pucoljuk meg.
  • Inkább pároljuk, mint főzzük.
  • Alaposan turmixoljuk össze, ne maradjanak benne darabok, mert az félrenyelést, fulladást okozhat.
  • Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor. Ugyanis, mint ahogy számos zöldség vagy gyümölcs a lencse is okozhat allergiát, bár ez nagyon ritka. De mindenképpen érdemes figyelni a lencse allergia tüneteire, ha először adunk a babának belőle.

A lencse jótékony hatásai a babának:

Nagy mennyiségben található benne fehérje, mely könnyebben emészthető a baba pocak számára. Ráadásul 10 dkg lencse másfélszer annyi fehérjét tartalmaz, mint ugyanannyi marhahús. Magas rost tartalma miatt könnyíti az emésztést, ezért székrekedéses babáknak kifejezett természetes segítség. Számos vitamin– és ásványianyag megtalálható benne, melyek a babák egészséges fejlődéséhez elengedhetetlenek.

Ráadásul rendkívül jól fűszerezhető, így akár édes, akár sós ételekhez keverhetjük. A lencsepüré csirkehússal kifejezetten jó választás, mely burgonyával is dúsítható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom