Lencse allergia

Bizony lencse allergia is létezik, de ez nem sűrű előfordulású, nem gyakori. Sokkal gyakoribb előfordulásúak a keresztallergiás tünetek.

Mi is az a keresztallergia?

A keresztallergia esetében a hasonlóság valamilyen pollen-pollen, vagy pollen és bizonyos ételek között áll fenn. 

A keresztallergia ugyanis azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti.

Jellemző pollen-étel keresztallergiák

A lencse esetében figyelni kell arra is – főleg gyerekeknél – hogy aki földimogyoróra allergiás, az lencsére is és fordítva. Illetve a borsó és a lencse keresztallergiát eredményez, így ezek együttes fogyasztása kerülendő. Valamint, amit még fontos tudni, hogy a hüvelyesek főzése során az allergia hatása nem szűnik meg, ugyanis fehérje tartalmuk hő hatására sem változik.

Bár a lencse alapvetően nem tartalmaz glutént, de érdemes a csomagoláson mindig megnézni, hogy olyan helyről származik-e, ahol nem érintkezhet gluténnal. Ugyanis a különböző anyagokkal szennyezett, tisztítatlan lencse is lehet allergiás reakciók okozója.

Minden feldolgozást megelőzően érdemes a lencsét alaposan – több váltóvízzel – átmosni, átválogatni, amelyik fajta igényli azt akár egy éjszakára is beáztatni.  

Milyen tüneteket okoz akár a lencse allergia vagy általában az allergiák?

A pollenallergia tipikusan tüsszögéssel, orrfolyással, könnyezéssel, szemviszketéssel, torokkaparással, rosszabb esetben pedig asztmatikus panaszokkal jár.

A keresztallergiának ezzel szemben az elfogyasztott étel hatására a szájüregben lép fel először allergiás válasz. Ismertetőjelei:

  • a szájüregben kellemetlen viszketés érzése
  • ajakduzzanat
  • nyelvduzzanat
  • garatvizenyő
  • hasi görcsök

A keresztallergia az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő, ezen belül is kiemelkedő a nyírfapollen allergiások száma. Esetükben jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció, előfordulása megközelíti a 30 százalékot. A légúti panaszok mellett a nyírfapollen tehát nagyon gyakran vált ki keresztallergiát, és bár a légúti tünetek csak néhány hétig jelentkeznek, a keresztallergia okozta orális allergia szindróma tünetei egész évben kínozhatják a beteget.

Pollen- és keresztallergia ellen: Immunterápia

Évről-évre nő a nyírfapollenre allergiások száma, közöttük pedig különösen magas a keresztallergia előfordulása. Létezik ellene tartós kezelés, az immunterápia, melyet október-november hónapban kell megkezdeni.

A nyírfapollen allergia okozta keresztallergia tünetei ellen, nem feltétlenül a felsorolt gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának kerülése jelenti a megoldást. Az allergén immunterápia a légúti panaszok mellett, a keresztallergia tüneteit is képes enyhíteni. A kezelést szezonálisan alkalmazzák, a nyírfa virágzását megelőzően decemberig kezdhető meg a kezelés.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom