Korhely lencseleves

A korhely lencseleves egy olyan étel, mely Újév első napján duplán is jó, ha az asztalra kerül. Egyrészt a lencse elmaradhatatlan ilyenkor az asztalról, hiszen attól várjuk a gazdag Új esztendőt. Másrészt a korhelyleves kitűnő választás a szilveszteri másnaposság orvoslására. Így mindenképpen jó választás az elkészítése, mely nem igényel túlságosan hosszú ráfordított időt.  Igaz ehhez szükség van a lencse előző napi beáztatására és a füstölt hús előző napi megfőzésére is.

Korhely lencseleves recept

Hozzávalók:

Előkészületek: A lencsét ki kell válogatni és előző este be kell áztatni. A füstölt tarját előző nap annyi vízben, amennyi ellepi meg kell főzni és hagyni kell, hogy a saját levében kihűljön.

A korhely lencseleves elkészítése lépésről – lépésre:

 1. A beáztatott lencsét le kell öblíteni.
 2. A savanyú káposztát öblítsük át, ha nagyon savanyú lenne, majd nyomkodjuk ki és vagdossuk rövidebbre a szálakat (3-4 vágással).
 3. A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a fokhagymát megpucolni, és kisebb darabokra vágni.
 4. A zöldségeket is meg kell hámozni és felkockázni.
 5. A füstölt húst is fel kell kockázni.
 6. 2 evőkanál olajat vagy zsírt hevítsünk fel, és a vöröshagyma fej felét pároljuk benne üvegesre, majd adjuk hozzá az összevagdosott savanyú káposztát és öntsük fel annyi húslével, amennyi bőven ellepi.
 7. Fedő alatt közepes lángon pároljuk puhára (kb. 1 óra), ha szükséges öntsünk alá még a füstölt hús levéből.
 8. Egy evőkanál olajon vagy zsíron pároljuk meg a maradék összevágott vöröshagymát és adjuk hozzá a felkockázott zöldségeket, valamint a leszűrt lencsét is.  
 9. Öntsük fel a füstölt húslé maradékával és szükség szerint még annyi vízzel, hogy sűrű levest kapjunk.
 10. Majd tegyük teatojásba a durvára vágott fokhagymát, a szemes borsot, csípős paprikát és a babérleveleket és tegyük a levesbe.
 11. Adjuk hozzá a húsleveskockát is.
 12. Majd főzzük az egészet puhára (kb. 1 óra).
 13. Ha elkészült, a káposztást is adjuk a leveshez és forraljuk össze az egészet.
 14. Fűszerezzük igény szerint még sóval, borssal, ha szükséges.

A kockára vágott füstölt húst szedjük tányérokra, arra merjük a forró levest, amit tejföllel bolondíthatunk még meg. Savanykás, fűszeres, füstölt finom leves a végeredmény. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom