Tartalomjegyzék
A korhely lencseleves egy olyan étel, mely Újév első napján duplán is jó, ha az asztalra kerül. Egyrészt a lencse elmaradhatatlan ilyenkor az asztalról, hiszen attól várjuk a gazdag Új esztendőt. Másrészt a korhelyleves kitűnő választás a szilveszteri másnaposság orvoslására. Így mindenképpen jó választás az elkészítése, mely nem igényel túlságosan hosszú ráfordított időt. Igaz ehhez szükség van a lencse előző napi beáztatására és a füstölt hús előző napi megfőzésére is.
Korhely lencseleves recept
Hozzávalók:
- 30 dkg lencse
- 80 dkg füstölt tarja
- 30 dkg savanyú káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 3 evőkanál olaj vagy zsír
- 2 l víz
- 1 db marhahús leveskocka
- 2 db babérlevél
- 2 db chili paprika
- só – ízlés szerint
- szemes bors – ízlés szerint
- fűszerpaprika – ízlés szerint
- tejföl – a tálaláshoz
Előkészületek: A lencsét ki kell válogatni és előző este be kell áztatni. A füstölt tarját előző nap annyi vízben, amennyi ellepi meg kell főzni és hagyni kell, hogy a saját levében kihűljön.
A korhely lencseleves elkészítése lépésről – lépésre:
- A beáztatott lencsét le kell öblíteni.
- A savanyú káposztát öblítsük át, ha nagyon savanyú lenne, majd nyomkodjuk ki és vagdossuk rövidebbre a szálakat (3-4 vágással).
- A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a fokhagymát megpucolni, és kisebb darabokra vágni.
- A zöldségeket is meg kell hámozni és felkockázni.
- A füstölt húst is fel kell kockázni.
- 2 evőkanál olajat vagy zsírt hevítsünk fel, és a vöröshagyma fej felét pároljuk benne üvegesre, majd adjuk hozzá az összevagdosott savanyú káposztát és öntsük fel annyi húslével, amennyi bőven ellepi.
- Fedő alatt közepes lángon pároljuk puhára (kb. 1 óra), ha szükséges öntsünk alá még a füstölt hús levéből.
- Egy evőkanál olajon vagy zsíron pároljuk meg a maradék összevágott vöröshagymát és adjuk hozzá a felkockázott zöldségeket, valamint a leszűrt lencsét is.
- Öntsük fel a füstölt húslé maradékával és szükség szerint még annyi vízzel, hogy sűrű levest kapjunk.
- Majd tegyük teatojásba a durvára vágott fokhagymát, a szemes borsot, csípős paprikát és a babérleveleket és tegyük a levesbe.
- Adjuk hozzá a húsleveskockát is.
- Majd főzzük az egészet puhára (kb. 1 óra).
- Ha elkészült, a káposztást is adjuk a leveshez és forraljuk össze az egészet.
- Fűszerezzük igény szerint még sóval, borssal, ha szükséges.
A kockára vágott füstölt húst szedjük tányérokra, arra merjük a forró levest, amit tejföllel bolondíthatunk még meg. Savanykás, fűszeres, füstölt finom leves a végeredmény. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez