Joghurtos fűszeres lencseleves

A lencselevesek nagyon népszerű ételek, ilyen például a lencsegulyás vagy a kevésbé ismert joghurtos fűszeres lencseleves is. A lencséből számos különleges, ízletes étel készíthető, de a főzelék és a levesek különböző formái a leggyakrabban alkalmazott feldolgozási módok. Hazánkban főleg a szilveszteri időszakban kerül sok helyen az asztalra, évközbeni fogyasztása nem számottevő. Pedig a lencse egész évben elérhető, ráadásul nagyon egészséges, mivel számos vitamint, ásványi anyagot és sok rostot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztása a szervezetünkre igazán jótékonyan hat. Érdemes ezért bevenni a mindennapi étkezéseink közé.

Joghurtos-tárkonyos lencseleves sült zöldségekkel

Hozzávalók:

Előkészületek: A lencsét előző este be kell áztatni.

A joghurtos fűszeres lencseleves elkészítési lépései:

  1. A beáztatott lencsét le kell öblíteni.
  2. A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a fokhagymát megpucolni, összezúzni.
  3. A zöldségeket pucoljuk meg és kockázzuk fel másfél centiméteres darabokra.
  4. Majd a sütőt melegítsük elő 220 fokra.
  5. A felkockázott zöldségek felét keverjük össze az olajjal és sózzuk, majd borítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe és 20 percig süssük.
  6. Közben egy lábosban olvasszuk fel a zsírt, keverjük hozzá a felkarikázott kolbászt, és pirítsuk 3-4 percig.
  7. Majd vegyük ki a kolbász karikákat és tegyük őket félre.
  8. A zsírra tegyük rá az apróra kockázott hagymát és a maradék zöldség kockákat. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és pirítsuk 5-6 percig.
  9. Adjuk hozzá az összezúzott vagy lereszelt fokhagymát és szórjuk meg a piros paprikával.
  10. Pirítsuk további fél percig, majd keverjük hozzá a lencsét.
  11. Öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a babérleveleket, sózzuk forraljuk fel és főzzük 40-45 percig.
  12. Majd egy merőkanálnyit szedjünk ki a léből, adjuk hozzá a joghurtot és a mustárt és botmixerrel pürésítsük össze.
  13. Öntsük vissza a leveshez, a babérleveleket vegyük ki belőle, adjuk hozzá a tárkonyt és a kolbász karikák felét.
  14. Keverjük össze és ha szükséges még ízesítsük sóval, borssal.
  15. A maradék kolbászt forgassuk össze a sült zöldségekkel és tálaláskor halmozzunk belőle a tányér közepére.
  16. Majd tejföllel és frissen vagdalt petrezselyemzölddel még melegen tálaljuk.

Egyszerűen önmagában vagy frissen sült kenyérrel tálaljuk. Érdemes kipróbálni!  Jó étvágyat hozzá!

Lencseleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom