Tartalomjegyzék
A lencselevesek nagyon népszerű ételek, ilyen például a lencsegulyás vagy a kevésbé ismert joghurtos fűszeres lencseleves is. A lencséből számos különleges, ízletes étel készíthető, de a főzelék és a levesek különböző formái a leggyakrabban alkalmazott feldolgozási módok. Hazánkban főleg a szilveszteri időszakban kerül sok helyen az asztalra, évközbeni fogyasztása nem számottevő. Pedig a lencse egész évben elérhető, ráadásul nagyon egészséges, mivel számos vitamint, ásványi anyagot és sok rostot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztása a szervezetünkre igazán jótékonyan hat. Érdemes ezért bevenni a mindennapi étkezéseink közé.
Joghurtos-tárkonyos lencseleves sült zöldségekkel
Hozzávalók:
- 30 dkg lencse
- 20 dkg füstölt kolbász felkarikázva
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 dkg sárgarépa
- 25 dkg zellergumó
- 2 dl natúr joghurt
- 0,5 l víz
- 2 db babérlevél
- 1 evőkanál sertészsír
- 3 evőkanál olaj
- 1 evőkanál mustár
- őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- fél teáskanál szárított tárkony
Előkészületek: A lencsét előző este be kell áztatni.
A joghurtos fűszeres lencseleves elkészítési lépései:
- A beáztatott lencsét le kell öblíteni.
- A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a fokhagymát megpucolni, összezúzni.
- A zöldségeket pucoljuk meg és kockázzuk fel másfél centiméteres darabokra.
- Majd a sütőt melegítsük elő 220 fokra.
- A felkockázott zöldségek felét keverjük össze az olajjal és sózzuk, majd borítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe és 20 percig süssük.
- Közben egy lábosban olvasszuk fel a zsírt, keverjük hozzá a felkarikázott kolbászt, és pirítsuk 3-4 percig.
- Majd vegyük ki a kolbász karikákat és tegyük őket félre.
- A zsírra tegyük rá az apróra kockázott hagymát és a maradék zöldség kockákat. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és pirítsuk 5-6 percig.
- Adjuk hozzá az összezúzott vagy lereszelt fokhagymát és szórjuk meg a piros paprikával.
- Pirítsuk további fél percig, majd keverjük hozzá a lencsét.
- Öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a babérleveleket, sózzuk forraljuk fel és főzzük 40-45 percig.
- Majd egy merőkanálnyit szedjünk ki a léből, adjuk hozzá a joghurtot és a mustárt és botmixerrel pürésítsük össze.
- Öntsük vissza a leveshez, a babérleveleket vegyük ki belőle, adjuk hozzá a tárkonyt és a kolbász karikák felét.
- Keverjük össze és ha szükséges még ízesítsük sóval, borssal.
- A maradék kolbászt forgassuk össze a sült zöldségekkel és tálaláskor halmozzunk belőle a tányér közepére.
- Majd tejföllel és frissen vagdalt petrezselyemzölddel még melegen tálaljuk.
Egyszerűen önmagában vagy frissen sült kenyérrel tálaljuk. Érdemes kipróbálni! Jó étvágyat hozzá!
Lencseleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez