Tartalomjegyzék
Mit takar pontosan az indiai lencse, mi is ezpontosan? Számos recept esetében találkozhatunk vele – na jó leginkább az indiai konyha kapcsán – és nem feltétlenül tudjuk, hogy mit is keressünk az üzletekben. A lencse fajták sokszínűségével hazánkban csak az utóbbi években ismerkedünk, főleg az ázsiai konyha megjelenése okán, hiszen sokan szeretik ezeket az ételeket otthon is kipróbálni, elkészíteni.
Érdemes azonban tudni, hogy sokszor indiai lencse néven illetjük azokat az ételeket is, melyeket az indiai konyha által használt fűszerekkel – curry, sáfrány, gyömbér – vannak ízesítve, fűszerezve.
Indiai lencse
Az indiai fekete lencse az úgynevezett urad dal néven kapható. Érdemes indiai boltokban (pl. a Szép Kis India) vagy a Cukinarisban megpróbálkozni a beszerzésével, de ha szerencsénk van a piacokon található fűszeresek is segítségünkre tudnak lenni.
Ha nem kapjuk ezt a fajtát, – és a recept nem kifejezetten csak ezt írja elő – akkor érdemes más például a beluga fekete lencsét használni.
Előfordulnak azonban olyan receptek is, ahol bármilyen lencsével helyettesíthetjük a megadottat, bár ezt jellemzően fel is tüntetik.
Ezek a fajta lencsék kisebb szeműek, mint a hagyományos barna lencse, a beluga főtt állapotban például a kaviárhoz hasonlít és általában jóval hamarabb meg is főnek.
Azonban vannak olyan hagyományos indiai ételek – például a dal makhani, ami egy sütőben készített lencsefőzelék – aminek a főzése 8-9 órát vesz igénybe, de ez elkerülhetetlen a krémes állag eléréséhez. Itt is léteznek alternatív megoldások – tűzhelyen, takaréklángon sütve esetleg – de akkor viszont folyamatos kavargatást igényel. Ezeknél az ételek készítésénél érdemes betartani a receptben megadott időket és elkészítési módokat is.
Lencsék felhasználása
Érdemes azonban próbálkozni nemcsak a hagyományos lencse fajtákkal, ha lehetőségünk adódik rá, mert teljesen más ízvilágot ismerhetünk meg általuk. Ráadásul a fűszerezésüknek köszönhetően akár ugyanaz az étel is teljesen különböző tud lenni, így viszont számos lehetőség nyílik meg előttünk.
A lencse ráadásul nagyon egészséges, hiszen számos vitamint és ásványi anyagot, rostot tartalmaz, melyre a szervezetnek szüksége van. Bár hazánkban főleg a szilveszteri időszakban kerül előtérbe, de érdemes egész évben rendszeresen fogyasztani, annál is inkább, mert szezonalitástól függetlenül bármikor könnyedén hozzájuthatunk.
Indiai lencseleves
Hozzávalók:
- 1 csésze vörös lencse
- 0,5 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál kókuszzsír
- 1 cm-nyi friss gyömbér
- 2 babérlevél
- 1-1,5 l húsleves vagy füstölt hús alaplé (vagy víz)
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 0,5 kávéskanál őrölt kömény
- 1 evőkanál kurkuma
- 1 evőkanál curry
- esetleg chili paprika
Előkészületek: A lencsét előző este be kell áztatni.
Hagyományos tárkonyos lencseleves elkészítése lépésről – lépésre:
- A beáztatott lencsét le kell öblíteni.
- A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a fokhagymát megpucolni, összezúzni, a gyömbért is megpucolni és feldarabolni.
- A zsírt hevítsük fel, pároljuk benne üvegesre a vöröshagymát, majd az összezúzott fokhagymát és a gyömbért is, azzal is pirítsuk egy keveset.
- Adjuk hozzá a fűszereket a babérlevél kivételével és kevergessük egy kicsit.
- Majd adjuk hozzá a leöblített, leszűrt lencsét.
- Azzal is keverjük el, és öntsünk hozzá a felforralt húsleveslét vagy vizet.
- Adjuk hozzá a babérleveleket, a chilit és 20-25 perc alatt lassú tűznél készre főzzük.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Címlapkép: Lencse (forrás: https://hu.hiloved.com/minden-az-indiai-lencse-daals-es-bab)
Vissza a kategória cikkeihez