Beluga lencse hatása

A beluga lencse hatása igazán széleskörű, ezért is érdemes rendszeresen fogyasztani. Ez a fekete lencse fajta hazánkban még kevésbé ismert, de megtalálhatjuk már nemcsak a bioboltok- és keleti alapanyagokat kínáló üzletek polcain. Néhány évvel ezelőtt a nem barna lencse fajták, szinte még ismeretlenek voltak a nagyközönség számára. Szinte csak a vegán és vegetáriánus étrend követői ismerték és használták fel őket, de napjainkra ez már megváltozott. Ez annak is köszönhető, hogy már a nagyobb bevásárlóközpontok, élelmiszerláncok polcain is elérhető, így egyre szélesebb közönséget találtak meg velük. Akik pedig tudatosak az élelmiszervásárlás során vagy elkötelezettek az egészséges életmód iránt, biztosan ismerik az egyéb fajtákat is.

Érdemes a lencsét a mindennapi étkezéseink közé bevenni – legyen az bármilyen fajta is – ugyanis nagyon egészséges. Számos – a szervezet számára hasznos – vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz. Ráadásul nagy része víz és gazdag rostban és a fehérje tartalma is rendkívül magas. A hüvelyesek között a legnagyobb fehérje tartalommal bír.

Beluga lencse hatása

A beluga vagy fekete lencse vitamin– és ásványi anyag tartalomban is rendkívül gazdag. Többek között B1-, B2-, B6- és E-vitaminokat tartalmaz. Ezen megtalálhatók benne az alábbi nyomelemek, ásványi anyagok: kalcium, foszfor, magnézium, cink, kálium, vas, folsav.

Ezt a fajtát hántoláskor a külső – nehezen emészthető – héjától megfosztják, így kevesebb marad a rost benne, mint például a barna lencse esetében. Azonban könnyebben emészthető, kevésbé puffaszt és előáztatás nélkül is nagyon gyorsan – már 20-25 perc alatt – megfő.

Jótékonyan hat a fogyasztása az emésztésre és a bélrendszer egészséges működését is segít fenntartani.

Továbbá antioxidánsokat is tartalmaz, ennek köszönhetően immunerősítő, öregedést gátló és rákmegelőző hatása is van. A szabad gyökök megkötése kapcsán fontos szerepe van a számos betegség megelőzésében.

Beluga vagy fekete lencse fogyasztása

Felhasználható saláták, levesek, köretek készítéséhez, de akár csíráztatáshoz is. Köménymaggal, szerecsendióval, curryvel, mustárral ízesíthető.

Vásárlását követően érdemes hamar felhasználni annak ellenére, hogy minőségét akár egy évig is megtartja. A kamra polcin sokáig tartott hüvelyesek főzési ideje ugyanis változhat. Jellemzően hosszabbodik.

E-mentes fekete (Beluga) lencse recept:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom