Békalencse

A békalencse szerves részét képezi a vizi élővilágnak. A hídőrvirágúak rendjének, azon belül is a kontyvirágfélék családjának egy alcsaládja. Mely alcsaládba 5 nemzetség 25 faja tartozik. Az egész világon elterjedt és megtalálható. Jellegzetességük, hogy rendkívül kicsi növények, általában csak néhány milliméter nagyságúak. Vízi életmódot folytatnak, vagy a víz alatt, vagy annak a felszínén élnek. Vannak gyökértelen és el nem ágazó gyökeres nemzetségeik is.

A növények teste lencse formájú – innen eredeztethető a nevük is – mely annyira egyszerű, hogy a hajtásán a levél és a szár sem különíthető el egymástól. A hajtás ugyanis egy rövid hajtástengelyből és egyetlen levélből áll. Nagyon gyorsan elszaporodik, vegetatív úton a vizek felszínén.

Generatív szervei erősen redukálódtak, a virágzat csak egyivarú virágokat tartalmaz. Virágzati buroklevél nem található rajta, a virág vagy egyetlen porzóból, vagy egyetlen termőből áll. Virágai – melyek júniusban, júliusban nyílnak – annyira aprók, hogy szinte nem is látszódnak.

Színük a világoszöldtől egészen a haragos sötétzöldig terjedhet, mely attól függ, hogy mennyi fény éri őket.

Békalencse – hazánkban

Hazánkban kétféle fő faja található meg:

  1. Apró békalencse – mely gyökérrel rendelkezik
  2. Gyökértelen vizidara – mely apró 1,5 mm nagyságú, a világ legkisebb virágos növénye.

Ezen kívül az alábbiak is előfordulnak:

  • bojtos békalencse
  • keresztes békalencse
  • púpos békalencse

A békalencse az álló-, illetve a lassan mozgó tavakat kedveli, vízmélységtől és tápanyagtartalomtól függetlenül. A békalencsét az 1 méternél mélyebb vízmélységű nagy területű tavakba érdemes ültetni, de elég mindössze 2-3 tövet telepíteni, amely hamar benövi a tó területét. Mivel rendkívül gyorsan szaporodik figyelni kell rá, hogy az állomány egy részét rendszeresen eltávolítsuk, különben rendkívül elszaporodik. Ha nem hagyjuk túlszaporodni hasznos is lehet. Ugyanis alkalmazható az alga féken tartására, oxigénnel dúsítja a vizet, és a halaknak is remek búvóhelyet teremt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Apr%C3%B3_b%C3%A9kalencse

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom