Barna lencse

Hazánkban – és egész Európában – a barna lencse az egyik legismertebb, legnépszerűbb lencse fajta. Bár egyre többfélével ismerkedhetünk meg az utóbbi években, ami részben a keleti konyha terjedésével, részben pedig azzal van összefüggésben, hogy egyre többen próbálnak tudatosabban táplálkozni. Néhány évtizeddel ezelőtt a barna lencsén kívül más nem is volt megtalálható a kereskedelemben. Majd a bioboltok megjelenése nagy változást hozott ezen a téren. Így már – az arra nyitottak – felfedezhettek egyéb élelmiszereket is. Napjainkra pedig a bevásárlóközpontok és nagyobb élelmiszerláncok pocain szinte állandóan – nemcsak az akciók során – elérhetők az egyéb lencse fajták is. Persze, aki nagyon különlegeseket – például indiai lencsét – keres, még mindig jellemzően ázsiai boltokban vagy indiai élelmiszereket kínáló, esetleg fűszereseknél találhatja meg azokat.

Barna lencse

A hagyományos lencse szinte az egyik legrégebben ismert és termesztett növényünk. Egyik legismertebb fajtája a Brewer, mely lapos, kerek szemű. Az egész világon kedvelt konyhai alapanyag, bár nálunk mintha kicsit mostoha sorsú lenne. Annak ellenére, hogy egész évben – szezonalitástól függetlenül – elérhető, szinte csak a szilveszteri időszakban keresett. Pedig nagyon egészséges, a tápanyagtartalma értékesebb, mint a babnak vagy a borsónak és könnyebben is emészthető. Ráadásul a hüvelyesek közül a legmagasabb a fehérje tartalma is.

Érdemes belőle ezért nemcsak Újév környékén, de egész évben rendszeresen fogyasztani. Főleg mivel számos – a szervezet számára hasznos – vitamint– és ásványi anyagot tartalmaz. Ezek leginkább pedig rendszeres fogyasztás mellett tudják kifejteni jótékony hatásukat. Mivel magas a rost és víz tartalma is, így hasznos segítség az anyagcsere- és emésztési folyamatokra is. Aki szeretné a kellemetlen puffadással járó tüneteket elkerülni, annak javasolt a vörös- vagy zöld lencse fogyasztása. Magas rost tartalma és alacsony glikémiás indexe miatt akár fogyókúrás étrendbe is könnyedén beilleszthető. De már babáknak is a hozzátáplálástól kezdve viszonylag hamar adható

Hagyományos lencse felhasználása

A legismertebb feldolgozási módja a lencseleves vagy a lencsefőzelék. Pedig számos egyéb lencsés étel is készíthető belőle. Kiváló saláta alapanyag, de remek vendégváró chips is könnyedén varázsolható belőle az asztalra. Fűszerezésének köszönhetően pedig igazán különlegessé tehető, a legegyszerűbb hagyományos ételek is. Húsok – főleg darálthús – pótlására is használható nemcsak a vegán vagy vegetáriánus étrendben.

Tárolása

Lehetőleg sötét, hűvös, fénytől védett helyen történjen. Alkalmasak erre a száraz pincék, kamrák egyaránt. Érdemes jól záródó üvegben tartani. Vásárlást követően ajánlott 24 órára fagyasztóba tenni, így elkerülhető, hogy zsizsikes legyen. Megfelelő körülmények között akár egy évig is eláll, de érdemes a vásárlást követően fel is használni, mert minél tovább áll, annál hosszabb lesz a főzési ideje.

Ha főtt állapotban nem tudjuk felhasználni az egészet, könnyedén le is fagyaszthatjuk. Igaz ez a nyers állapotban lévő lencsékre is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lencse_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom